Site icon TIMP ROMÂNESC

1 iunie redeschide rana ”orfanilor albi”

Ziua Copilului ar fi putut să fie perfectă pentru sutele de copii români ai căror părinți sunt plecați să muncească în străinătate, dacă nu îi despărțea distanța.

Fenomenul copiilor rămași acasă se regăsește atât în România, cât și în foarte multe țări, devenind un fenomen global: “Copiii nu sunt abandonați, ci sunt singuri acasă pentru că rămân în grija rudelor, iar Italia are o denumire special pentru ei: orfani bianchi, în sensul că ei au părinți, însă sunt departe de ei (…) Copiii noștri sunt lipsiți de afecțiunea mamei și niciun ban nu poate înlocui afecțiunea mamei, care este vitală ”, explică Silvia Dumitrache.

În ceea ce privește sprijinul pentru aceste familii, susținerea din partea statulti este una deficitară, subliniază președintele Asociației Femeilor Românce în Italia (A.D.R.I.): “Femeile nu sunt informate, nu au puncte informative nici în România, nici în străinătate, nu sunt publicate materiale informative care să avertizeze familia care rămâne în țara de origine. Statul ar trebui să îi ia în grijă prin diverse proiecte de tutelă”.

Fenomenul copiilor rămași fără părinți acasă are numeroase efecte negative asupra tinerilor, provocând frustrare și neputință, iar așteptarea îi determină pe copii să treacă prin momente cheie. Unul dintre motivele traumei copiilor români rămași acasă este lipsa consilierei psihologice, consideră Silvia Dumitrache.

Nu sunt câteva cazuri izolate. Există un exod al românilor plecați la muncă în străinătate, iar statul trebuie să își asume răspunderea și împreună cu societatea civilă, cu școala să găsească soluții de sprijinire a copilului și a părinților plecați (…) Fenomenul trebuie abordat, analizat și trebuie găsite soluții„ , a conchis președintele A.D.R.I. la Vocea Basarabiei TV.

Exit mobile version