Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Rep. Moldova și România au cântat, zilele trecute, pe scenele ieșene sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin.
Evenimentul a marcat inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, ediția a III-a, desfășurată wekkendul trecut la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.
Obiectivele festivalului includ creşterea gradului de implicare a tinerilor din ţară şi străinătate în spectacole şi concerte corale, dezvoltarea capacităţii concurenţilor de a lucra în echipă și sensibilizarea publicului larg în legătură cu bogăţia şi frumuseţea muzicii corale.
„Îi felicit pe organizatori pentru că au reuşit să pună la punct o ediţie atât de complexă, în cadrul căreia au participat mai bine de 1000 de muzicieni şi care s-a încheiat cu o gală extraordinară. Aceasta a fost transmisă în direct de Televiziunea Română şi a fost deschisă de Corul Madrigal, împreună cu copiii Cantus Mundi. Vom reveni cu drag la Iaşi pentru că astfel de mişcări, la o asemenea magnitudine, trebuie susţinute cu toate puterile.”, a declarat Anna Ungureanu, dirijor al Corului Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin şi Director Artistic Cantus Mundi.
„Implicarea în programul Cantus Mundi a copiilor din Ucraina, Republica Moldova şi România este semnalul că muzica ne uneşte şi promovează pacea. Chiar dacă aceştia aparţin unor medii sociale foarte diferite, cu probleme specifice, comunicarea prin cânt face ca orice barieră să dispară şi să se dezvolte o unitate exemplară.”, a declarat Emil Pantelimon, Director Cantus Mundi.
Inițiat în anul 2011, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.
Programul național care își propune să unească toți copiii României a fost lansat în data de 29 septembrie 2014, la Sala Rosetti a Parlamentului României, în cadrul Galei Cantus Mundi, transmisă în direct pe TVR1 și la care au luat parte peste 700 de copii care au cântat împreună. Programul Național Cantus Mundi are în vedere crearea unei platforme care să cuprindă atât o bază de date extinsă de partituri online, lecții video și audio-partituri, cât și un vector de socializare și promovare a mișcării corale românești: forum moderat de specialiști, galerii foto/video, bază de date a tuturor corurilor din România.