14 instituţii culturale de seamă din peisajul muzeal internaţional conturează reflecţia asupra memoriilor şi identităţilor comune prin expoziția internațională itinerantă “IMAGINÂND BALCANII. Identităţi şi memorie în “lungul secol al XIX-lea”. Evenimentul începe în 10 noiembrie și va rămâne deschis până în data de 19 aprilie 2015, la Muzeul Național de Istorie din Atena, Grecia.
Firul narativ al expoziţiei „IMAGINÂND BALCANII” este structurat în jurul unor viziuni diferite. În această expoziţie, complexităţile schimbării istorice în sud-estul Europei în timpul „lungului secol XIX”, cum a fost definit de Eric Hobsbawm, sunt explicate prin prezentarea proceselor şi experienţelor cheie împărtăşite, trăsături comune şi interacţiuni istorice, incluzând şi restul Europei, mai degrabă decât liniile paralele ale istoriilor şi poveştilor naţionale.
Distanţele şi barierele impuse de statele naţionale moderne tind să acopere atât tradiţii şi istorie comună, cât şi similitudini care au rezultat din felurile comparabile în care societăţile s-au modernizat. Scopul acestei expoziţii este să sublinieze aceste atribute comune.
Identităţi şi memorie în “lungul secol al XIX-lea” este realizată sub egida UNESCO, fiind un proiect coordonat de Biroul Regional pentru Ştiinţă şi Cultură, plasat în cadrul inţiativei globale UNESCO, “Culture – A Bridge to Development” şi Platformei sale intersectorale pentru „Cultura Păcii şi Non-violenţei”.
Expoziţia este susţinută de ICOM (International Council of Museums), cu participarea muzeelor din Europa de Sud-Est: Muzeul Naţional de Istorie a Albaniei din Tirana, Muzeul de Istorie a Republicii Srbska din Banja Luka (Bosnia şi Herţegovina), Muzeul Naţional de Istorie a Bulgariei de la Sofia, Muzeul Naţional de Istorie a Croaţiei din Zagreb, Muzeul Municipal Leventis din Nicosia (Cipru), Muzeul Istoric German din Berlin, Muzeul Naţional de Istorie din Atena, Grecia, Muzeul Naţional al Muntenegrului, Muzeul Naţional de Istorie al Fostei Republici Macedonia din Skoplje, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie al Serbiei din Belgrad şi Muzeul Naţional al Sloveniei.