Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc bujorii, în ziua 15, bujorul românesc este sărbătorit. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor. Specialiştii se străduiesc să adune toate semnăturile pentru ca bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române, să devină floare națională.
”Bujorul românesc” a fost adoptat de Asociația Camarazii ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie.
”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.
Sperăm ca tot mai multe persoane să poarte la rever acest simbol, în semn de respect pentru faptele de arme ale ostașilor români din toate timpurile.
De-a lungul anilor, s-a alăturat, în promovarea bujorului românesc ca floare națională, companii care au expus bujorul în luna mai în diferite forme de activări, celebrități și persoane reprezentative pentru mediul din care fac parte care au devenit ambasadori pentru bujorul românesc.
Comunitatea Bujorul Românesc
Comunitatea Bujorul Românesc / The Romanian Peony a luat ființă în mai 2015, fiind inițiată de Cristina Turnagiu Dragna și Andreea Tănăsescu (“La Blouse Roumanie”) pentru a susține studiile și propunerile mediului academic românesc care a început demersul de a declara Bujorul – Floare Naționala și Emblema florală a României.
Grupul de profesori și cercetători ai USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură care au lansat la începutul lunii iunie 2013, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf.univ.dr. Florin Toma, ca bujorul să fie proclamat oficial, de către statul roman, floarea naţională a României are peste 110 de pagini de argumente pentru alegerea Bujorului drept emblemă florală națională.
”Bujorul românesc este o emblemă florală care poate să vorbească simbolic despre România și despre români mai bine decât o facem noi prin cuvinte,” spune Cristina Dragna, unul dintre inițiatorii campaniei.
O mare de bujori înflorește an de an la început de mai în Mureș, la Zau de Câmpie. Încă de la primele flori, iubitorii de frumos iau calea rezervației naturale pentru a imortaliza bujorii de stepă. Plantele delicate sunt rare în Europa, iar în interiorul Carpaților cresc doar în zona rezervației.
Rezervația, unică în Europa, are aproape 90 de ani, iar anul trecut a fost prima dată de la înființare când a rămas închisă, din cauza pandemiei. Prin părțile locului circulă și o legendă despre bujorul de stepă.
Bujorul de stepă se înmulțește exclusiv prin semințe, are nevoie de condiții speciale pentru a rezista și crește destul de greu. În funcție de climă, are nevoie de cel puțin 5 ani pentru a înflori pentru prima dată, dar poate dura și de două ori mai mult.
În județul Teleorman există o arie naturală protejată de interes naţional. Este vorba despre Rezervaţia naturală Pădurea Troianu, al cărei obiectiv îl constituie conservarea florei sălbatice şi protejarea speciei de bujor românesc. În prezent, această rezervaţie naturală este administrată de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.