Site icon TIMP ROMÂNESC

151 de proiecte de reformă pentru consolidarea rezilienței și competitivității, prin Instrumentul se sprijin tehnic

Comisia Europenă a aprobat o nouă rundă de 151 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic, pentru sprijini statele membre în pregătirea, conceperea și punerea în aplicare a până la 326 de reforme de vârf în 2023.

Multe proiecte de reformă sunt legate de provocările identificate în contextul planurilor de redresare și reziliență și al planului REPowerEU.

În această nouă rundă de proiecte pentru 2023, Instrumentul de sprijin tehnic va continua să pună accentul pe îmbunătățirea capacității operaționale și a eficienței administrațiilor publice ale statelor membre. În acest context, va fi lansată o nouă inițiativă, Schimbul de cooperare în domeniul administrației publice (PACE – „Public Administration Cooperation Exchange”), care va promova învățarea reciprocă și bunele practici în rândul funcționarilor publici din diferite state membre.

Pe parcursul acestui an, Instrumentul de sprijin tehnic va consolida, de asemenea, cooperarea dintre statele membre prin intermediul celui mai mare număr de proiecte transnaționale înregistrat vreodată, cu 33 de proiecte de reformă multinaționale și 10 proiecte multiregionale.

Proiectele din cadrul Instrumentului de sprijin tehnic 2023 vor susține statele membre în realizarea tranziției verzi (325 dintre proiecte) și a celei digitale (40% dintre proiecte).

Pentru consolidarea solidarității cu Ucraina, Instrumentul de sprijin tehnic va ajuta statele membre în aplicarea sancțiunile împotriva Rusiei.

În cadrul Anului european al competențelor, sunt avute în vedere remedierea deficitelor și neconcordanțelor de competențe.

O treime din reforme sunt legate de proiecte în domeniul energiei, al administrației publice, al finanțelor publice, al integrării migranților și al îngrijirilor de sănătate.

Instrumentul de sprijin tehnic din cadrul financiar multianual este principalul instrument al Comisiei de sprijin tehnic, la cererea autorităților naționale, pentru realizarea de reformelor în UE.

Proiectele eligibile pentru a primi asistență în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic vizează următoarele domenii (fără a se limita la): administrația publică, gestionarea finanțelor publice, gestionarea migrației, mediul de afaceri, sectorul financiar, piața muncii, sistemele de educație, serviciile sociale, sprijinul pentru copiii vulnerabili, îngrijirile de sănătate, tranziția verde și securitatea cibernetică.

 

Exit mobile version