Site icon TIMP ROMÂNESC

16 lucrări de pictură ale artistei Florentina Voichi, prezentate în expoziția personală „Where are you?”

Expoziția personală „Where are you?” a artistei plastice Florentina Voichi va fi găzduită de galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona în perioada 3 noiembrie 2022 – 24 februarie 2023. Expoziția cuprinde 16 lucrări de pictură, de mari dimensiuni și mici dimensiuni, special realizate în perioada 2021-2022. Vernisajul va avea loc joi, 3 noiembrie 2022, ora 18.30, în prezența autoarei și a domnului Joaquim Ruivo, director al Muzeului Mosteiro da Batalha și Amicus Romaniae 2018.

Florentina Voichi a considerat întotdeauna pictura un domeniu de cercetare, o cercetare asupra lumii înconjurătoare, asupra influenței luminii pentru a ajunge la un punct de vedere cuprinzător. Artista analizează condiția umană, creația – simbol al primilor oameni, Eva și Adam, pe care îi vede plasați într-un Rai tensionat, tragic, dar și spectaculos, uimitor. Întreaga lor existență ulterioară, milenară, va sta mărturie pentru acest aspect. Cunoașterea care li se oferă, departe de a fi un păcat, va fi lupta pentru a evolua și, mai greu, pentru a se descoperi pe ei înșiși. Practicarea cercetării, cu obstinație, scoate din neantul aparent al posibilităților soluții surprinzătoare, fascinante pentru Florentina Voichi. Din studiul unei draperii negre, artista a pornit în căutarea celuilalt sau poate a alter-egoului. Explorarea ființei a confruntat-o cu problema distanțelor, pe de o parte acelea mărite prin îmbogățire cu afinitățile ce modelează condiția prieteniei, și pe de altă parte cu cele create de vârsta biologică.

„Trăind ca om, fără confortul detașării budhiste și fără cel al împăcării creștine, dezastrele abătute asupra corpului uman odată cu trecerea timpului le-am resimțit în notele cele mai dureroase. M-am raportat, din istoria artelor, la tabloul lui Tintoretto «Suzana și bătrânii», imaginând corpul Suzanei ca o lumină, la o distanță incomensurabilă față de ochii bătrânilor, în penumbre amenințătoare, reformulând într-un fel balansul eros-tanathos. Tema acestei expoziții este raportul onest pe care cred că este necesar să mi-l dau asupra unor etichetări ale condiției umane. Pictura deține calitatea de a dezvălui în frumusețea materialității ei nuanțări mai fine decât cele pe care le pot face cuvântul sau sunetul.” (Florentina Voichi)

Florentina Voichi s-a născut la Craiova, în 1953. A absolvit, în 1997, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. Din 1991, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Trăiește și lucrează în București. După absolvirea facultății, participă la expoziții individuale și de grup, dar cea mai importantă parte a carierei sale se desfășoară începând cu anul 2012, cu expozițiile personale de la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, de la Centrul Cultural Internațional George Apostu din Bacău, Galeria Simeza din București, Muzeul Județean Târgu Jiu, Galeria Tipografia – Combinatul Fondului Plastic București, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, Palatul Culturii Iași, Leilei Gallery din București. În 2020, participă la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Cerveira, Portugalia. În 2007, publică volumul Cartea Pictorei la Editura Vinea București, în care este inclus un studiu documentat asupra picturii, conceput pentru a-i servi în anul în care a predat Istoria artei la Institutul Media Pro, Facultatea de Cinematografie. Picturile sale afirmă o cercetare continuă în zona unui figurativ esențializat, o recompunere sau o deformare a realității pentru a dezvălui ceea ce există dincolo de privirea imediată. În ultima vreme a alăturat modalităților sale de exprimare și pe aceea a unui abstract expresiv.

Exit mobile version