Pentru prima dată în istoria sa, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș va susține, pe 8 noiembrie 2024, un concert extraordinar la Viena, în Sala Aurie a renumitului Musikverein. Programul concertului cuprinde lucrări de George Enescu, Béla Bartók și Astor Piazzolla, iar la pupitru se va afla dirijorul argentinian Pablo Boggiano. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureș cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, al Ambasadei României în Republica Austria, al Consiliului Județean Mureș și al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Concertul de la Musikverein este dedicat celebrării Zilei Naționale a României în Republica Austria.
La concertul promovat pe parcursul anului la Târgu Mureș, București și Viena, toate cele 1700 de bilete cu loc sunt epuizate, rămânând disponibile doar un număr limitat de bilete în picioare, din cele 200 existente.
Este una dintre rarele prezențe ale unei orchestre din România în prestigioasa sală a Musikverein. Concertul extraordinar de la Viena reprezintă un eveniment memorabil pentru România, în care sunt prezentate publicului austriac lucrări deosebite ale unor compozitori care au promovat de-a lungul carierei România artistică – George Enescu și Béla Bartók. Sunt poveștile unor oameni curajoși care și-au urmat visurile, au înfruntat obstacole și au făcut schimbări semnificative în viața lor și pentru națiunea noastră. Acum 100 de ani, aceste două genii ale muzicii contemporane, Enescu și Bartók, care au avut o strânsă relație de colaborare de-a lungul vieții, performau împreună la București, într-un concert dedicat în întregime creației lui Bartók, organizat de Societatea Compozitorilor Români.
În Wiener Musikverein, clădire ridicată în 1870 de Societatea Prietenilor Muzicii din Viena, se află Goldener Saal / Sala Aurie, în care se desfășoară Concertul de Anul Nou al Wiener Philharmoniker, una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume. „George Enescu a studiat în Viena între anii 1888-1894 cu Ernst Ludwig (pian), Robert Fuchs (compoziţie) şi Joseph Hellmesberger jun. (vioară) (…). La vârsta de 12 ani Enescu îşi încheie studiile în Austria şi se desparte de Conservatorul din Viena purtând în tolbă prestigioasa medalie de argint a Societăţii Prietenilor Muzicii.“ (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Institutul Cultural Român, Bucureşti, 2015).