Dintre cei 19 cercetatori cu rezultate știintifice remarcabile, dintre care 11 au afiliere în România, au fost premiați pentru excelență în cercetare de Asociația Ad Astra a cercetătorilor de pretutindeni.
Asociația Ad Astra a cercetătorilor de pretutindeni a anunțat luni câștigătorii celei de a doua ediții a competiției dedicate excelenței în cercetare, scrie Hotnews.ro. Au fost acordate 19 premii, din numărul maxim de 24. Dintre cei 19 cercetători cu rezultate științifice remarcabile, 11 au afiliere în România, pentru aceștia premiul având și o componentă financiară.
Înființată în 2002, asociația reunește cercetători români de pretutindeni și promovează excelența în cercetare, cu scopul dezvoltării cercetării în România. În aceasta linie se înscrie și proiectul Premiilor Ad Astra, care își propune identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei, spun organizatorii.
„Spre deosebire de distincțiile științifice care se oferă drept recunoaștere a activității pe o perioadă de timp îndelungată, Premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani. Rezultatele științifice trebuie să fie recunoscute pe plan internațional și documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu„, explica Asociatia Ad Astra.
Premiile Ad Astra se acordă o dată la doi ani și sunt grupate în două categorii: Excelență în Cercetare (EC) și Excelență în Cercetare a Doctoranzilor (ECD), acoperind șase domenii științifice: Matematică și Informatică (MI), Științe Fizice și Chimice (SFC), Științele Pământului și Științele Spațiale (SPSS), Științe Inginerești (SI), Științe Sociale și Discipline Umaniste (SSDU), Științele Vietii (SV).
Pentru fiecare domeniu, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii: unul pentru cercetători afiliați la o instituție din România și altul pentru cercetători care dețin sau au deținut cetățenia română și au afiliere la o instituție din străinătate.
Juriile Ad Astra (câte unul pentru fiecare din cele șase domenii științifice) au fost compuse din personalități care provin din mediul academic și/sau de cercetare din România sau din afara ei. Componența juriilor pentru editia a II-a (2016) și regulamentul complet al Premiilor Ad Astra se regăsesc pe site-ul asociației.