Site icon TIMP ROMÂNESC

Expoziţie românească la New York în memoria anticomunismului din România

Expoziția Corneliu Coposu (1914-2014): An Uncommon Fighter Against Communism va marca, în 26 septembrie, la New York, 25 de ani de la căderea comunismului. Durata expoziției va fi de șase săptămâni, urmând să fie itinerată apoi în alte spații din New York și din Washington DC, în luna octombrie 2014.

Expoziția va fi însoțită la New York și Washington DC de o delegație formată din: profesor dr. Cosmin Budeancă, director științific IICCMER, și de Cristina Ștefan (FRD). Cei doi vor curatoria expozițiile de la New York și de la Washington DC.

Expoziția va fi realizată după un concept al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și al Fundației Române pentru Democrație.

În contextul mai larg al dezbaterilor despre căderea regimurilor comunist-totalitare în Europa Centrală și de Est, proiectul este axat pe prezentarea unui destin personal excepțional integrat în istoria României secolului XX. Expoziția fotobiografică a fost prezentată într-o serie de manifestări desfășurate pe parcursul anului 2014, în cadrul Centenarului Corneliu Coposu, și urmărește să aducă în fața opiniei publice din Statele Unite ale Americii destinul, suferințele și lupta acestui mare erou anticomunist pentru democrație.

Expoziția va conține 30 plăci forex, cu dimensiunile 100×70 cm, un montaj video din interviuri și discursuri ale lui Corneliu Coposu, cu o durată de două ore, materiale conexe pentru promovarea expoziției ce vor fi distribuite vizitatorilor.

Expoziția va cuprinde fotografii, care îl prezintă pe Corneliu Coposu în ipostaze publice memorabile, cât și în unele inedite, alături de familie sau din perioada de activism politic care a dus la arestarea sa. Sunt de asemenea imagini din timpul detenției, din perioada de deportare și domiciliu obligatoriu la Rubla (în Bărăgan), cât și din anii de după căderea regimului comunist, în care și-a continuat lupta pentru promovarea valorilor democrației în calitate de președinte al PNȚ (1990 — 1992), al Convenției Democratice din România (1991—1992) și senator în Parlamentul României (1992 — 1995).

Exit mobile version