Site icon TIMP ROMÂNESC

22 mai, Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică

Pe măsură ce comunitatea globală este chemată să reexamineze relația noastră cu natura, un lucru este cert. În ciuda tuturor progreselor tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase, pentru apă, hrană, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie, ca să numim doar câteva.

În timp ce recunoaștem că diversitatea biologică este foarte importantă pentru generațiile viitoare, numărul speciilor scade semnificativ din cauza anumitor acțiuni umane. Având în vedere importanța conștientizării acestui fapt, ONU a decis să sărbătorească anual Ziua internațională pentru diversitatea biologică.

Tema din 2022 este „Să construim un viitor comun pentru toţi”. Biodiversitatea este răspunsul pentru mai multe provocări ale dezvoltării durabile, este fundația pe care ne putem reconstrui un viitor mai bun.Acesta este mesajul principal al Convenției privind diversitatea biologică (CBD), instrument internațional cheie pentru dezvoltarea durabilă.

Tendințele negative actuale în biodiversitate și ecosisteme vor submina progresul a 80% din țintele evaluate ale celor 8 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Omul a intervenit în trei sferturi din mediul terestre și în aproximativ 66% din mediul marin, iar modificările sunt semnificative.

1 milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

Când biodiversitatea are o problemă, umanitatea are o problemă

Diversitatea biologică este adesea înțeleasă ca o mare varietate de plante, animale și microorganisme, dar include și diferențe genetice în cadrul fiecărei specii – de exemplu, între soiurile de culturi și rasele de animale – și varietatea ecosistemelor (lacuri, păduri, deșerturi, peisaje agricole) care găzduiesc mai multe tipuri de interacțiuni între membrii lor (oameni, plante, animale).

Resursele diversității biologice sunt pilonii pe care construim civilizații.

Peștii furnizează 20 la sută din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni.

Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante.

Până la 80% dintre persoanele care trăiesc în zonele rurale din țările în curs de dezvoltare se bazează pe medicamente tradiționale pe bază de plante pentru asistență medicală de bază.

Dar pierderea biodiversității ne amenință pe toți. S-a dovedit că pierderea biodiversității ar putea extinde zoonozele – boli transmise de la animale la oameni – în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm biodiversitatea intactă, vom avea instrumente excelente pentru a lupta împotriva pandemiilor precum cele cauzate de coronavirusuri.

Ziua internațională pentru diversitatea biologică

Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice. Sursa:stiri.tvr.ro

Exit mobile version