„Vinul Moldovei. O Legendă Vie” este brandul sub care în zilele de 4 și 5 octombrie se va desfășura ediția din acest an, a XIII-a, a Festivalului „Ziua Națională a Vinului” din Rep. Moldova. Reunirea sub un singur brand a tuturor participanților este un semn de solidaritate în fațsa embargoului impus de Federația Rusă vinurilor moldovenești.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) din Rep. Moldova, consideră că, deși marcat de embargoul impus de Federația Rusă, 2014 a fost anul care a pus bazele unui nou început pentru sectorul vitivinicol: reunirea vinificatorilor moldoveni în jurul unui obiectiv comun, de diversificare a piețelor și în jurul unei idei comune, de a produce vin de calitate, și în jurul unei imagini comune.
La Ziua Naţională a Vinului 2014, organizatorii și-au propus să aducă în scenă legende vii ale muzicii populare, iar showul de seară va fi animat de Zdob şi Zdub, Alex Calancea Band, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu.
Cu această ocazie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău vor fi amenajate mai multe zone tematice.
- Zona meșteșugarilor – amenajată ca o curte tradițională țărănească, va găzdui meșterii populari care vor expune lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiții, dar și vor oferi vizitatorilor masterclass-uri de meșteșuguri tematice: facerea poloboacelor, olărit, împletit din nuiele etc.
- Zona de creație – unde pictori moldoveni vor realiza în cele două zile de festival 4 sticle gigantice de vin, prezentând 4 viziuni artistice distincte asupra tradițiilor moldovenești de vinificație.
- Zona gustului este rezervată personalităților din cultură, politică, showbiz, care vor fi invitate să-și demonstreze aptitudinile culinare pe care le vor oferi vizitatorilor.
În Zona educațională, la ”Şcoala Vinului”, vizitatorii vor asista la toate etapele procesului de preparare a vinului, vor învăța cum se degustă și cum se consumă un vin de calitate, vor admira expozițiile de struguri și butași, vor juriza concursul fanfarelor din diverse regiuni ale țării și se vor putea prinde într-o horă uriașă.
Pentru ediția din acest an a Festivalului, au fost alocate 2 milioane de lei din bugetul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (la care vinificatorii și guvernul contribuie, fiecare, în proporție de 50%).
Potrivit ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, în acest an sunt așteptați 20.000 de participanți și turiști.