Prim-ministrul României, Victor Ponta și omologul său moldovean, Iurie Leancă, au vizitat astăzi (n.r. – 10 octombrie) locația pentru construcția noului sediu al Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu fonduri alocate de Guvernul României. Cu această ocazie a fost semnat și Memorandumul de finanțare al proiectului.
”Orice investiție în cultură este o investiție extrem de importantă pentru că este o investiție pe termen lung, care ajută generațiile care vin să își dezvolte identitatea națională, să își cunoască tradiția, să cunoască arta și valorile trecutului”, a spus Victor Ponta, invitându-i pe premirul Leancă și munistrul Culturii Monica Babuc la inaugurarea, în noimebrie, a Teatrului Național de la București. De asemenea, premierul român și-a exprimat dorința de a asista a primul spectacol pe care actorii Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul îl vor pune în scenă după inaugurarea noii clădiri.
Ulterior, Victor Ponta și Iurie Leancă vor vizita grădinița din satul Porumbeşti, raionul Cantemir, pentru a cărei renovare România alocă 320 de mii de euro prin programul de asistență guvernamentală destinat sprijinului pentru modernizarea infrastructurii de educație din Rep. Moldova.
După amiază, cei doi oficiali participă la ceremonia de donare a celor 100 de microbuze școlare, 35 Dacia Duster și 3 autocare pentru mai multe instituţii culturale şi de învăţământ din Moldova şi pentru Cancelaria de Stat, în cadrul procesului de susținere de către România a consolidării capacității instituționale, modernizării administrației și instituțiilor de la Chișinău, inclusiv a celor din educație și cultură, componentă a procesului de pregătire a aderării la UE.
Programul vizitei la Chișinău include și o vizită la Sala cu Orgă, pentru a cărei renovare statul român va acorda, de asemenea, finanțare.
Pe agenda discuțiilor oficiale figurează, pe lângă stadiul diverselor proiecte convenite în cursul întâlnirilor anterioare, noi proiecte de cooperare și asistență, implementarea Acordului de Asociere UE-Rep. Moldova (inclusiv componenta de comerț liber) și sprijinul concret pe care România îl poate acorda acestui proces. Vor fi totodată abordate și aspecte privind ultimele evoluții în ceea ce privește situația regională si atingerea obiectivului independenţei energetice.
Ultima vizită a prim-ministrului României în Moldova a avut loc la sfârșitul lunii august, când împreună cu Iurie Leancă și comisarul european, Gunther Oettinger, au inaugurat gazoductul Iași-Ungheni. Conducta de gaze este însă nefuncțională pentru că Rep. Moldova nu a ajuns la o înțelegere cu distribuitorul MoldovaGaz, subsidiară a Gazprom, pentru importul gazului din România.
În timpul vizitei din vară, premierul român a făcut din partea Guvernului de la Bucureşti o donaţie Muzeului Naţional de Artă, în valoare de un milion de euro, iar 25.000 de cărți în limba română au fost donate bibliotecilor din Rep. Moldova. Tot atunci, Chișinăul a primit și 15 automobile, pentru dotarea instituţiilor publice.
În urmă cu două zile, la Chișinău, ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurca, și directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, au semnat și Memorandumul prin care România susține financiar renovarea Muzeului Național de Artă al Moldovei.