În ultimul an, când oamenirea a trecut printr-o pandemie, cărțile s-au dovedit a fi instrumente puternice pentru a combate izolarea, au întărit legăturile dintre oameni, au extins orizonturile, stimulând mintea și creativitatea. În unele țări, numărul cărților citite s-a dublat. Prin lectură și celebrarea Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de autor, ne putem deschide către ceilalți în ciuda distanței și putem călători datorită imaginației.
Este momentul să sărbătorim importanța lecturii, să încurajăm creșterea copiilor înconjurați de cărți și să promovăm dragostea pentru lectură.
În acest an, UNESCO lansează provocarea #Bookfacechallenge.
Copertele cărții sunt extrem de importante și joacă un rol vital în deciziile noastre de a cumpăra sau nu o carte. Cu toții suntem extrem de critici în privința copertelor. De asemenea, pandemia ne-a reamintit tuturor importanța cărților și a cititului pentru confort și evadare, de care toți am avut nevoie în ultimul an. Suntem întotdeauna bucuroși să vedem când un titlu a fost bine prezentat, deoarece o copertă bună poate crea sau nu un titlu.
„Cărțile au capacitatea unică atât de a distra, cât și de a învăța. Ele sunt simultan un mijloc de a explora tărâmuri dincolo de experiența noastră personală prin expunerea la diferiți autori, universuri și culturi și un mijloc de a accesa cele mai profunde adâncituri ale sinelui nostru.” – Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor 2020.
Tbilisi, Capitala mondială a cărții
Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a desemnat Tbilisi capitala mondială a cărții, pe baza recomandării Comitetului consultativ pentru capitala mondială a cărții, care s-a întrunit în Elveția în iunie 2019.
În jurul sloganului Ok. Deci următoarea ta carte este …? programul se concentrează pe utilizarea tehnologiilor moderne ca instrumente puternice pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor.
Programul cuprinde mai multe activități, care implică biblioteci și un festival de carte pentru copii, un proiect digital de ultimă generație pentru transformarea cărților în jocuri și reconstrucția primei edituri georgiene.
Conceput special pentru copii, tineri și cititori care au acces limitat la cărți, programul de activități va avea în centru inovația. Obiectivul principal al orașului este popularizarea lecturii și creșterea accesului la cărți a întreagii societăți.
Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor
Această zi marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.
O tradiţie catalană, datând din Evul Mediu, spune că în ziua de Sant Jordi, bărbaţilor li se dăruiesc cărţi, iar femeilor, trandafiri roşii.
Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat abia după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes, William Shakespeare şi Inca Garcilaso de la Vega. Este, de asemenea, ziua în care s-au născut sau au murit Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.
Din 1964, 23 aprilie a devenit Ziua Cărţii pentru toate ţările în care se vorbea spaniola şi portugheza.
Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.
În România, printr-o Hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an. Sursa:stiri.tvr.ro