„La 1 noiembrie 1993, intra în vigoare Tratatul de la Maastricht, act constitutiv al Uniunii Europene. Semnarea sa de către Consiliul European, pe 7 februarie 1992, a marcat intrarea pe traseul care a condus la adoptarea unei Constituţii a Uniunii Europene şi la definirea unor noi politici de conlucrare între popoarele europene.
Prevederile sale privind uniunea monetară şi economică, politica externă şi de securitate comună, precizările cu privire la cetăţenia europeană şi la democratizarea procesului codecizional, îmbunătăţirea colaborării în domeniul juridic şi al afacerilor interne, ca şi completările ulterioare care i-au fost aduse prin Tratatul de la Amsterdam şi Tratatul de la Nisa demonstrează angajarea fără echivoc a statelor membre pe calea integrării şi a afirmării unui set comun de valori şi principii care definesc apartenenţa la Uniunea Europeană. Astăzi, noi şi complexe realităţi stau în faţa Europei, la nivel regional şi global. Este un moment în care trebuie să ne reamintim de obiectivele care au dat naştere construcţiei europene şi de ideile care i-au însufleţit pe semnatarii săi, în urmă cu 24 de ani.
România, ca membru al marii familii europene, în mod special în perspectiva preluării, în prima parte a anului 2019, a președinției Consiliului UE, doreşte şi trebuie să aibă o contribuţie evidentă la reformarea şi modernizarea Uniunii, la soluţionarea provocărilor cu care aceasta se confruntă. Dialogul, implicarea şi acţiunea comună trebuie să rămână modalităţile prin care idealul european se traduce într-un viitor al stabilităţii şi prosperităţii pentru toate statele membre”, a transmis deputatul Angel Tîlvăr, cu prilejul acestui eveniment.