Astfel, aproximativ 2,5 milioane de români muncesc în străinătate, cei mai mulţi în Italia şi Spania, aproape 1,9 milioane de emigranţi, potrivit cifrelor oficiale, însă în realitate este posibil ca semnificativ mai mulţi români să muncească în afara graniţelor.
În Italia se află peste 1.072.000 de români. În Spania locuiesc circa 800.000 de conaţionali, în timp ce în Germania se afla peste 171.000 de emigranţi români.
Marea Britanie, ai cărei politicieni şi cetăţeni s-au speriat de un „val” de imigranţi români după 1 ianuarie, număra circa 95.000 de emigranţi români. Ungaria, Belgia şi Austria sunt următoarele ţări europene ca număr de muncitori români.
Cei mai mulţi imigranţi români plecaţi să lucreze în alte ţări ale Uniunii Europene provin din regiunea Moldova, un număr însemnat plecând şi din Transilvania.
Criza şi problemele nu i-au ocolit însă pe românii din disapora. Majoritatea dintre ei au făcut credite la bancă în anii de „boom” pentru a-şi cumpăra maşini şi apartamente, pe care acum nu le mai pot plăti.
Mai mult, românii emigranţi se confruntă cu o rată mare a divorţurilor şi cu veşnica problemă a discriminării.