Studenții români stabiliți/născuți pe teritoriul Spaniei și al Italiei au ocazia să participe la „Tabăra de cultură și civilizație românească”, organizată în perioada aceasta de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
„Tabăra de cultură și civilizație românească”, organizată de IEH pentru 28 de studenți români din Spania și Italia, va consta în mai multe acțiuni menite să contribuie la formarea unei imagini reale despre actualitatea socio-culturală românească, dar și la îmbunătățirea cunoștințelor dobândite pe parcursul formării în domenii diverse: istorie, geografie, cultură și civilizație.
„Tabăra de cultură și civilizație românească”, pentru studenții români din Spania și Italia, aduce în atenţie caraterul contemporan şi universal al creaţiilor literare şi al operelor dramatice prin ineditele cursuri și ateliere de teatru „Mari regizori, mari actori” și „Să cunoaștem și să îmbunătățim limbajul trupului” (dicţie, arta recitării, mimică, noţiuni despre gest şi ţinută, introducere în structura operei literare clasice).
Astfel participanții învață să se inspire în permanenţă din contemporaneitate, din freamătul vieţii care îi înconjoară, să o studieze atent şi o poată reda celor din jur. În acelaşi timp, proiectul încearcă să le disciplineze tinerilor voinţa, energia, perseverenţa, astfel încât să poată răspunde provocărilor lumii de astăzi prin cursuri de limba și literatura română, cursuri și ateliere de teatru românesc, cusuri de geografia românilor, etnografie și elemente de folclor, etc.
Organizată la centrul IEH de la Crevedia şi la sediul Institutului din Bucureşti, tabăra se concretizează prin cursuri de cultură și civilizație românească, după modelul celor organizate de către IEH de la începutul anului 2014 până în prezent. Exemplificările vin din vizite la unele dintre cele mai importante obiective turistice din Capitală: Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Casa memorială „Liviu si Fanny Rebreanu” și Casa Memorială „Ion Minulescu – Claudia Millian” (Muzeul Național al Literaturii Române), Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, și Biblioteca Națională a României.
De asemenea, participanţii se vor întâlni cu oficialităţi din cadrul Parlamentului României (Senat) şi ale Ministerului Afacerilor Externe.
Centrul IEH de la Crevedia a găzduit în luna iunie a acestui an “Tabăra de istorie şi civilizaţie românească” pentru etnicii români din Republica Moldova, studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie – Universitatea de Stat din Moldova, luna iulie fiindu-le rezervată tinerilor etnici români din Ucraina (Transcarpatia şi Cernăuţi) și Croaţia (comunitatea de români băieşi).