Ministerul Educaţiei din România a publicat Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul din România, în anul şcolar/universitar 2014 – 2015. Locurile cu bursă și cu scutire de taxe școlare subvenționate de statul român, prin MEN, sunt acordate românilor de pretutindeni, care optează pentru înscrierea în unitățile de învățământ cuprinse în cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior de stat.
Metodologia se adresează candidaților din Rep. Moldova, Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Ucraina, Ungaria, precum și celor din Diaspora.
Statul român pune la dispoziţia românilor de pretutindeni 3.390 de locuri cu bursă şi 3.355 locuri fără bursă, se arată în repartizarea globală de locuri subvenţionate de stat, împărţite astfel: 800 de locuri cu bursă şi 700 fară bursă, la nivel preuniversitar pentru românii din Rep. Moldova, 950 de locuri cu bursa şi 850 fără bursă la nivel preuniversitar pentru românii din ţările învecinate şi diaspora.
În ceea ce priveşte ciclul I universitar, România oferă 1.390 de locuri cu bursă şi 1.410 fără bursă pentru românii din Rep. Moldova, 500 de locuri cu bursă şi 405 fără bursă pentru românii din ţările învecinate şi diaspora.
Românii din străinătate care vor să urmeze studiile de masterat şi rezidenţiat beneficiază de 500 de locuri cu bursă şi 570 fără bursă, în timp ce aspiranţii la doctorat au alocat un număr de 50 de locuri cu bursă şi 120 fără bursă.
Pentru obţinerea permisului de şedere în România, candidaţii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) și Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS; EFTA) vor prezenta la înscrierea în instituţiile de învăţământ superior şi/sau centrele de an pregătitor, atât actele originale şi copiile traduse şi legalizate ale acestora, cât şi formularul E106 .
Candidații pot consulta personal întreaga metodologie și descărca formularele necesare pentru completarea dosarului de pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, la adresa http://www.edu.ro/index.php/articles/21684.