Site icon TIMP ROMÂNESC

TRAIAN BĂSESCU ATRAGE ATENȚIA ASUPRA AUTODISTRUGERII IMAGINII ROMÂNIEI

Presedintele Traian Basescu a participat, luni, la deschiderea lucrarilor primei editii a Forumului European pentru Diplomatie Publica organizat la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, prilej cu care a vorbit despre autodistrugerea imaginii Romaniei.

Presedintele a reamintit in discursul sau faptul ca dupa evenimentele din vara lui 2012 s-a incercat constituirea unui departament special care sa permita diplomatiei sa recupereze pierderile de imagine si credibilitate suferite de Romania in relatiile internationale.

Traian Basescu a explicat ca incercarile „au esuat din cauza ambitiilor, neintelegerilor si confuziilor ca un astfel de departament s-ar putea substitui Ministerului de Externe”, desi in realitate lucrurile nu stateau asa.

Seful statului a continuat discursul vorbind despre necesitatea ca Romania sa fie recunoscuta si respectata pentru ceea ce este, pentru caracteristicile ei pozitive.

„Spun cu toata sinceritatea un lucru care nu are nimic cu propaganda: Am convingerea ca Romania e perceputa mai rau decat este ea in realitate. Realitatile romanesti sunt mai bune decat in descrierea pe care o avem in opinia publica europeana”, a subliniat presedintele, trecand in revista cateva dintre caracteristicile pozitive ale Romanie, printre care faptul ca este o tara echilibrata macroeconomic si are sanse mari de crestere economica, daca atrage fonduri europene.

„Are o istorie pentru care merita respectata. Este o tara extraordinar de frumoasa, extraordinar de frumoasa, cu oameni care in general sunt civilizati si educati. Iar despre noi se stiu in UE lucruri mult mai rele si mult mai putin importante”, a declarat Traian Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca „Romania are de ce sa fie sa fie mandra de ea si totusi nu reuseste” si ca raspunsul la intrebarea „de ce?” se afla in „ceea ce nu facem”.

„Ne denigram propriile institutii de dimineata pana seara. Vedem cum suntem suparati ca o institutie ca DNA sau completele de judecata ancheteaza, judeca, condamna. Atunci spunem ‘Persoana X este persoana care a pus sa mi se faca un dosar’. Nu pune nimeni o instanta sa isi faca treaba. Daca noi propagam asta, cum sa ne creada cei din afara ca justitia e independenta?”, a explicat presedintele.

In context, Traian Basescu a lansat un atac la Dan Voiculescu si Antena3.

„Vedeam un inculpat care prin propria televiziune striga prin clipuri ‘Domnule Basescu, ia mana de pe justitie!’. El este un infractor, dar raspandeste prin televiziuni ideea ca justitia e subordonata unui om. Cum sa ne mai creada cei din afara, chiar publicul romanesc, ca institutiile functioneaza?”, a declarat Traian Basescu.

Un alt exemplu de decredibilizare a Romaniei este Rosia Montana.

„S-a impus in Parlament o lege neconstitutionala, care nu va putea trece (…) In baza ei generam o dezbatere care va genera o lege neconstitutionala. Cum sa avem o imagine buna, cand si strainii ne stiu Constitutia? Finalul acestui joc va fi o lege respinsa de CCR in principalele ei prevederi”, a subliniat presedintele.

Acesta a spus ca exemplele de mai sus sunt ilustrative pentru modul in care „ne autodistrugem imaginea”.

Pe de alta parte, seful statului a vorbit de o alta cauza a imaginii proaste a Romaniei – „faptul ca nu credem in noi”.

Traian Basescu a explicat ca nu ne conduc altii, FMI sau Bruexelles-ul, asa cum spun unii, ci pur si simplu nu facem decat sa ne aliniem unor reguli in interiorul UE la care am achiesat.

„Ne conducem noi insine dupa regulile pe care am acceptat sa le aplicam. Lipsa de credibilitate vine cand nu aplicam aceste reguli”, a explicat presedintele, reamintind ca Romania traieste intr-o lume globala, iar regulile democratice trebuie sa fie respectate, atat cele scrise, cat si cele nescrise.

Presedintele a admis ca marea problema este cum sa ne autoeducam astfel incat sa fim unitari in problemele esentiale de interes national, pentru ca aceasta este „una din cheile succesului”.

In context, presedintele a trecut in revista cateva dintre calitatile pe care le avem, ca romani, si pe care ar trebui sa le promovam.

„Suntem un popor talentat, un popor relativ bine educat, un popor capabil de efort, o tara frumoasa”, a spus acesta, iar daca am avea guverne consecvente si am reusi sa punem interesul national deasupra jocurilor de partid „putem face ca sa fim recunoscuti ca o natiune serioasa”.

Presedintele le-a transmis un mesaj participantilor la forum, printre care si profesori universitari romani si americani, solicitandu-le ca prin interventiile lor sa genereze o dezbatere publica de interes pentru clasa politica romaneasca, astfel incat aceasta sa inteleaga nevoia crearii unor compartimente de politici publice la nivel central si local.

„Nu stim cum ar trebui sa facem, poate acest forum ne da calea (…) Sunt convins ca sunt tari in UE mai corupte decat Romania, o spun cu responsabilitate si stiind despre ce vorbesc. Sunt convins ca sunt tari unde justitia e mai tematoare de a se atinge de oameni politici de nivel inalt (…) Problema e la noi: cat de credibili suntem in actiunile noaste si cum ne prezentam”, a conchis presedintele.

Exit mobile version