Site icon TIMP ROMÂNESC

3,6 miliarde de dolari trimit acasă, în 2013, românii care muncesc în străinătate

Remiterile emigranților către țările în curs de dezvoltare ar urma să crească anul acesta cu 6,3%, până la 414 miliarde de dolari, și sunt prognozate să depășească pragul de 500 miliarde de dolari până în 2016, potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala (BM). În cazul României, sumele trimise acasă de muncitorii români sunt estimate la 3,6 miliarde de dolari în 2013.

Raportul arată că numai India și China împreună vor reprezenta aproape o treime din totalul remiterilor către țările în curs de dezvoltare în acest an. Per total, volumul remiterilor către țările în curs de dezvoltare ar urma să crească puternic pe termen mediu, cu o rată medie de creștere anuală de 9%, atingând 540 miliarde de dolari în 2016, potrivit previziunilor BM.

În cazul zonei Europa de Est și Asia Centrală, care cuprinde și România, emiterile sunt estimate să crească cu 10,8% în acest an și să atingă 42,6 miliarde de dolari. Remiterile sunt așteptate să crească cu 10,3% și în 2014, beneficiind de o recuperare economică în statele Uniunii Europene și o continuă creștere economică în Rusia, destinație pentru un mare număr de imigranți din Asia Centrală.

Cu 9,3 miliarde dolari, Ucraina rămâne cea mai mare beneficiară de remiteri din regiune în 2013, urmată de Tadjikistan cu 4,1 miliarde de dolari și de România, cu 3,6 miliarde de dolari.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice, majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare, au ajuns după şapte luni ale acestui an la 2,011 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Această sumă este cu aproximativ 8% mai mică comparativ cu perioada similară din 2012, însă de două ori mai redusă decât în primele şapte luni din 2008, anul de dinaintea izbucnirii crizei. Tendinţa arată că expatii nu o mai duc atât de bine, deoarece majoritatea se afla în state afectată de criză, precum Spania, Italia sau Portugalia, unde nivelul şomajului este foarte ridicat.

Exit mobile version