Site icon TIMP ROMÂNESC

49 din 51 = decont parțial

Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a unei părți din jaloanele și țintele legate de cea de-a doua cerere de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

În decembrie 2022, România a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe 49 de jaloane și 2 ținte stabilite în Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru a doua plată și după examinare, Comisia a considerat că 49 din cele 51 de obiective au fost atinse în mod satisfăcător.

Cele 49 de jaloane acoperă reformele în domeniul tranziției verzi și digitale, îmbunătățirea coordonării guvernamentale pentru punerea în aplicare a politicilor publice, îmbunătățirea gestionării apei, sprijinirea turismului și promovarea culturii, gestionarea resurselor umane în sănătate, consolidarea administrației fiscale și a sustenabilității sistemului de pensii, modernizarea infrastructurii în educație, asigurarea independenței sistemului judiciar și intensificarea luptei împotriva corupției, siguranța rutieră și investiții pentru sprijinirea financiară a sectorului privat.

Două jaloane (129 și 133) legate de investițiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător, motiv pentru care, în aceste două cazuri, Comisia suspendă plățile și dă României timp suplimentar pentru a atinge jaloanele restante

PNRR al României are 15 componente tematice. Evaluarea preliminară pozitivă și suspendarea plăților sunt două proceduri distincte care urmează pași diferiți.

În ceea ce privește evaluarea preliminară pozitivă: Comisia a transmis evaluarea și a cerut avizul Comitetului economic și financiar (care urmează să fie emis în termen de cel mult patru săptămâni). După acest aviz și după observațiile României cu privire la suspendarea plăților, Comisia va adopta decizia privind plata tranșei.

În ceea ce privește suspendarea plăților: Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că două jaloane nu au fost atinse în mod satisfăcător, iar România are dreptul ca în termen de o lună să transmită propriile observații. Dacă, după acest moment, Comisia își menține evaluarea, va stabili nivelul plății parțiale. Din acel moment, România va avea la dispoziție șase luni pentru recuperarea restanțelor. Suspendarea plății va fi ridicată după îndeplinirea jaloanelor restante.

 

Exit mobile version