La 9 mai 2022, la Casa Sfatului din Brașov, a avut loc vernisajul expoziției ,,Scrisoarea lui Neacșu se întoarce la destinație!”, organizată pe baza parteneriatului dintre Muzeul Județean de Istorie Brașov și Serviciul Județean Brașov al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Arhivelor Naționale ale României, Consiliului Județean Brașov, Guvernului României–Departamentul pentru Relații Interetnice, Siebenbürgen-Institut an Der Universität Heidelberg, Forumului Democrat al Germanilor din România, Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Nicolae Titulescu” Brașov, Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Coresi Shopping Resort.
Expoziția de la Casa Sfatului prezintă istoria celui mai vechi document în limba română, Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele primar al Brașovului, Johannes Benkner, din vremea lui Suleiman Magnificul până la I.V. Stalin!
Este pentru prima oară de la descoperirea sa, când scrisoarea lui Neacșu este prezentată public într-o expoziție muzeală și în afara cadrului profesional al Arhivelor.
Documentarea științifică a expoziției a fost realizată de istoricii brașoveni Bogdan-Florin Popovici, Thomas Șindilariu și Nicolae Pepene. Conceptul expoziției și proiectul expozițional aparțin managerului Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene.
Arhivele Naționale ale României au fost reprezentate, în cadrul evenimentului, de dr. Cristian Anița, directorul instituției, alături de dr. Bogdan-Florin Popovici, șeful Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale, ambii rostind câte o cuvântare cu privire la expoziție.
Cel mai vechi document în limba română va rămâne în Casa Sfatului doar două săptămâni!
La data de 23 mai 2022, documentul istoric va fi readus în depozitul Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale.
În schimb, expoziția dedicată bunului cultural cu valoare de tezaur național va rămâne deschisă până la începutul anului 2023, așteptându-și vizitatorii. – sursa: Arhivele Naționale