Site icon TIMP ROMÂNESC

9 mai – Ziua Europei

Confederația Europeană a Sindicatelor lansează, la 9 mai, de Ziua Europei, un Apel European pentru mai multă democrație la locul de muncă.

Alegerile europene vor avea loc în mai 2019 și este important ca discuția despre democrația la locul de muncă să fie mai sus pe agenda politică.

Apelul European solicită realizarea reformelor necesare privind angajații și companiile. Se referă în special la problema democrației la locul de muncă, la respectarea drepturilor salariaților, la combaterea practicilor dăunătoare ale companiilor de tip ”căsuță-poștală”, la necesitatea unui sistem fiscal mai echitabil și mai eficient și la necesitatea punerii în aplicare a unor măsuri obligatorii privind responsabilitățile sociale și de mediu ale companiilor.

Apelul are pănă în prezent mai mult de 200 de semnatari, printre aceștia liderii celor mai mari sindicate din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Croația, politicieni (membri ai Parlamentului European și ai parlamentelor naționale), intelectuali și academici (printre aceștia Thomas Piketty, Wolfgang Streeck, Richard Hyman, Manfred Weiss).

”Cetățenii români ar trebui să facă deosebirea dintre viitorii candidați la Parlamentul European prin prisma implicării acestora, atât în realizarea unui sistem fiscal echitabil, dar mai ales la combaterea măsurilor de austeritate care încă marchează România, cât și a construcției unui soclu pentru Pilonul Social European, proclamat anul trecut la nivel european. Asta înseamnă determinarea, prin valori raportate la PIB-ul național, a unor valori minimale obligatorii, alocate pentru diverse sectoare, precum educația, sănătatea, pentru a putea pune în practică principiile cuprinse în Pilonul Social”, declară Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA, semnatar al Apelului European.

Lista semnatarilor Apelului este deschisă și va fi accesibilă prin intermediul unui site-web dedicat.

Exit mobile version