În perioada 17 – 19 iunie 2018, delegaţia Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, formată din Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei, Ștefan Mușoiu, vicepreşedinte și deputatul Dănuț Bica, membru, participă, la Sofia, la cea de-a 59-a reuniune plenară a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSAC.În deschiderea intervenției sale, Angel Tîlvăr a subliniat faptul că popoarele Europei împărtășesc o cultură și o dezvoltare istorică spre societatea deschisă și integrativă de astăzi, valori comune care au făcut posibilă construcția și, mai ales, evoluția Uniunii Europene.
”Mandatul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE vine într-un moment foarte dificil, în care Uniunea trebuie să gestioneze viitorul construcţiei europene, Bulgaria angajându-se să îndeplinească un rol de intermediar onest, reprezentant și coordonator. Și cred că a reușit! În acest context, printre multe lucruri bune care s-au făcut în președinția bulgară, este notabil faptul că, în cadrul dezbaterilor viitorului UE, președinția bulgară a accentuat importanța creării unei Europe sociale puternice și, ținând seama de modificările demografice și tehnologice, dar și de presiunea exercitată asupra sistemelor sociale ale statelor membre, președinția s-a concentrat asupra unor inițiative-cheie, cum ar fi directiva privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii”, a arătat Angel Tîlvăr.
El a apreciat preocuparea președinției bulgare în ceea ce privește statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor europene, având în vedere necesitatea sporirii legitimității Uniunii, mai cu seamă în pragul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din 2019. În opinia sa, prioritățile președinției bulgare converg cu obiectivele pe care le vizează și România în ceea ce privește agenda europeană.
Obiectivele comune reflectă o gamă largă de interese convergente care derivă atât din potențialul dat de statutul de membru al UE, aderarea la spațiul Schengen, protejarea politicilor agricole și de coeziune, cadrul financiar multianual, dar și din aspectele regionale (Balcanii, promovarea strategiei Dunării și Marea Neagră).
”I-am felicitat pe colegii bulgari pentru substanța dată și pentru valoarea adăugată unei provocări extraordinare, cum este deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Tîlvăr.
Reuniunea plenară a Conferinței comisiilor parlamentare pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC în plen) reunește delegații ale comitetelor pentru afaceri europene din parlamentele naționale ale statelor membre și observatori din țările partenere din UE. În cadrul conferinței, parlamentarii au ocazia să discute aspecte din agenda europeană și să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC se desfășoară de două ori pe an.
COSAC în plen este ultima reuniune a Dimensiunii parlamentare a Președinției bulgare a Consiliului UE. Este o practică obișnuită pentru delegațiile COSAC să prezinte contribuții și concluzii comune în atenția Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei Europene. Acestea urmează să prezinte pozițiile parlamentelor naționale în chestiuni legate de afacerile UE și să reflecteze asupra activităților COSAC pentru perioada de președinție. La discutarea contribuțiilor și a concluziilor, președinții votează și adoptă cele două documente.