În primele șapte luni, în mediile frecventate de străini polițiștii de Imigrări au urmărit creșterea gradului de siguranță al cetățeanului printr-un control permanent asupra respectării legalității dreptului de ședere, precum și combaterea migrației ilegale și a muncii la negru.
Pe parcursul celor șapte luni a crescut numărul acțiunilor de prevenire și combatere a șederii ilegale, în medie, zilnic, la nivel național au fost efectuate peste 20 de activități. În cadrul acestora au fost depistate 1.279 de persoane în situații ilegale. Pentru străinii care nu își justificau prezența pe teritoriul României, precum și cei care nu mai întruneau condițiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere, polițiștii au emis 1.013 documente de părăsire a teritoriului țării noastre.
O creștere semnificativă, de peste 127%, s-a înregistrat la returnarea sub escortă a străinilor de pe teritoriul țării noastre, fiind îndepărtate 232 de persoane. Principalele motive au fost tentativa/ trecerea frauduloasă a frontierei și nerespectarea deciziei de returnare. Pentru 208 migranți, polițiștii au întocmit documentele necesare în vederea luării în custodie publică până la returnarea în țările de origine, în creștere cu 18% raportat la anul trecut. Ca alternativă la îndepărtarea forțată, 90 de persoane au optat pentru programul de repatriere voluntară umanitară și au părăsit țara noastră la o dată stabilită de comun acord cu Organizația Internațională pentru Migrație.
Polițiștii au sancționat contravențional 2.792 de cetățeni străini pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei, cu 7% mai mulți decât anul trecut. Acestora li s-au aplicat amenzi în valoare totală de 736.726 lei.
O atenție deosebită a fost acordată combaterii muncii nedeclarate a cetățenior străini. Pe această linie au fost sancționate contravențional cu amendă mai multe societăți comerciale, care nu au respectat regimul juridic privind angajarea și detașarea străinilor. Totalul amenzilor fiind în sumă de peste 500.000 lei. Pentru alte două societăți au fost întocmite dosare penale pentru munca la negru.
Anul acesta s-a avut în vedere și creșterea capacității operaționale de asigurare a serviciilor publice necesare străinilor, care au solicitat reglementarea dreptului de ședere sau de rezidenţă temporară ori permanentă în România, dar și simplificarea procedurilor de lucru. Astfel, au fost aprobate 457 de cereri de stabilire a domiciliului în România, majoritatea persoanelor provenind din Turcia, China și Siria. De asemenea, au fost emise 12.743 de permise de ședere temporară în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.