Site icon TIMP ROMÂNESC

A fost aprobată prima tranșă din asistența financiară pentru Republica Moldova

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 3 august, prima tranșă din asistența financiară pentru Republica Moldova, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Acesta a precizat că tranșa reprezintă 60 de milioane de euro dintr-un total de 150 de milioane de euro. La acest acord s-a ajuns în urma unui schimb de scrisori din 30 ianuarie a.c. dintre premierii guvernelor celor două state. El a fost ratificat prin Legea nr. 91/2016.

În schimbul banilor, autoritățile de la Chișinău și-au asumat mai multe angajamente: stabilirea unei foi de parcurs pentru un acord cu FMI, pregătirea unei legislații favorabile mediului de afaceri, efectuarea unei analize asupra sistemului bancar și stabilirea unui calendar privind legislația care să rezolve problemele din acest sistem.

Iolu a precizat că stadiul progreselor făcute de moldoveni a fost urmărit, astfel încât acum s-a ajuns la aprobarea acestei prime tranșe.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015. Legea, după cum se știe, a fost adoptată la sfârşitul lunii aprilie de Senat, admiţând parţial cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de președintele Iohannis şi păstrând articolul privind impunerea de condiţii Republicii Moldova, potrivit www.promptmedia.ro. Senatorii doreau eliminarea unui articol prin care notificarea şi confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor se face prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de guvern, dar a fost respins în plen raportul comisiei sesizate.

Acordul prevede asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, în sumă de până la 150.000.000 de euro.

Legea a fost trimisă spre reexaminare, în noiembrie 2015, iar Iohannis şi-a motivat decizia şi a explicat că nu are încredere în faptul că Republica Moldova va continua reformele.

Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova nu înseamnă o uşă închisă şi nici renunţarea la ajutorul pe care îl dăm românilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispoziţie pentru ca împrumutul de 150 de milioane de euro să fie reportat până după clarificarea evoluţiilor de la Chişinău. În funcţie de aceste evoluţii, legea se poate întoarce oricând la promulgare. România rămâne în continuare acelaşi susţinător al Republicii Moldova în parcursul său pro-european”, menționa, la vremea respectivă, preşedintele Iohannis.

Dacian Cioloş i-a trimis omologului său moldovean o listă care include șapte măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Exit mobile version