Joi, 30 mai, la Aerostar Bacău a avut loc ceremonia de inaugurare a Centrului Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS.
Rezultat al colaborării dintre companiile Lockheed Martin și Aerostar SA, Centrul de la Bacău va asigura suportul tehnic pentru sistemele HIMARS achiziţionate de România de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Prezent la ceremonie, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a apreciat înființarea Centrului ca pe o realizare de excepție a colaborării dintre firma românească Aerostar S.A. și compania americană Lockheed Martin, prin care România își face intrarea în rețeaua globală a facilităților de mentenanță și suport logistic pentru unul dintre cele mai performante și avansate sisteme de artilerie la acest moment.
„Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluție securizată pentru întreținerea propriilor sisteme HIMARS, înființarea acestui centru creează oportunitatea ca țările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparații aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialiști în domeniu din regiune”, a declarat Angel Tîlvăr.
Oficialul MApN a reiterat determinarea instituției de a conecta industria națională de apărare la toate programele de înzestrare pe care le planifică, atât pe partea de mentenanță a echipamentelor de ultimă generație prevăzute pentru dotarea forțelor armate cât, mai ales, pe integrarea producției, în proporțiile cele mai mari posibile, în România.
În baza pentru realizarea „Capabilității de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, România a achiziționat trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta.
În conformitate cu prevederile legea privind industria națională de apărare, Ministerului Economiei a desemnat AEROSTAR Bacău pentru asigurarea mentenanței de nivel complex pentru aceste sisteme pe teritoriul național. Inițiativa își propune să dezvolte facilități critice pentru infrastructura de apărare a țării, cele două ministere adoptând o abordare proactivă pentru dezvoltarea capabilităților ce contribuie la securitatea și apărarea națională.