Site icon TIMP ROMÂNESC

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie începe oficial astăzi, vineri, 11 noiembrie 2016, şi se va încheia în data de 9 decembrie.

Principalele noutăţi ale procesului electoral din acest an, comparativ cu alegerile legislative din 2012, sunt votul prin corespondenţă (pe care îl au la dispoziție, în premieră, alegătorii români din afara granițelor), monitorizarea video a secţiilor de votare, organizarea mai multor secţii în diaspora.

În prezent, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.906.721, conform datelor furnizate de de Autoritatea Electorală Permanentă. Există 8.889 de cereri de vot prin corespondență ale cetățenilor români din străinătate.

Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu trei zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Anul acesta, Ministerul Afacerilor Externe a propus organizarea a 417 secţii de votare în diaspora, în peste 90 de ţări, cu 111 mai multe faţă de alegerile parlamentare din 2012 şi cu 123 mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014.

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

La actualele alegeri parlamentare se vor utiliza camere video în secţiile de votare şi va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot, care a fost implementat la alegerile locale din iunie şi care garantează evitarea votului multiplu.

În acest fel alegătorii nu vor mai fi obligaţi să semneze pe proprie răspundere că nu au votat și în altă secţie de votare.

Legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004, dar şi norme de reprezentare: un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori.

Renunţarea la votul uninominal cu sistem de compensare va duce la o scădere a numărului de parlamentari.

Astfel vor fi aleşi 134 de senatori şi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.

Numărul parlamentarilor care vor reprezenta românii din afara granițelor din viitorul Legislativ a rămas neschimbat – 2 senatori şi 4 deputaţi.

În total, viitorul Parlament va avea 466 de senatori şi deputaţi, comparativ cu 588 câţi au fost aleşi în 2012.

Pragul electoral de 5% a rămas neschimbat, iar pentru alianțe se mai adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depași 10%.

Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară și este calculat astfel:

a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale (n.r. județe) pentru toți competitorii electorali;

b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

Exit mobile version