Prestigiosul Festival elen de la poalele Olimpului, unul din cele mai importante de acest gen din Grecia, aflat la a 45-a ediție, poarta în acest an titlul Din Carpați în Olimp și va găzdui o serie de evenimente culturale românești, organizate de Ambasada României la Atena în colaborare cu Consulatul General de la Salonic și cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Inițiativa Organizației Festivalului Olimpului (ORFEO) de a invita România ca țară de onoare în acest an, potrivit unei tradiții inițiate în 2010, are la bază, dincolo de legăturile culturale dintre cele două țări, și numărul foarte ridicat de turiști români care își petrec vacanțele, de peste 20 ani, în regiunea Pieria, aceștia reprezentând, anual, peste 40% din turiștii din regiune pe perioada verii. Organizatorii Festivalului au dorit, astfel, să onoreze turiștii români care contribuie considerabil la dezvoltarea turistică și economică a regiunii și să aducă un omagiu României, prin facilitarea cunoașterii culturii române în Grecia.
Pe durata celor două luni ale Festivalului, publicul din Grecia va avea ocazia să asiste la o serie de evenimente, între care concertul de excepție care a deschis Festivalul și care a reunit Corul Preludiu al Tinerimii Române cu vocea sopranei elene de renume internațional Sonia Theodoridou, alături de alți muzicieni din România și din Grecia, într-un program care a reunit piese din repertoriul român și elen.
De asemenea, publicul elen și român din Grecia are posibilitatea să vizioneze trei expoziții de pictură ale unor artiști din România (Elena Murariu – iconografie și o expoziție colectivă care va reuni peste 25 de pictori, între care Mimi Revencu, Laurențiu Dimișcă, Carmen Poenaru, Dionis Pușcuță, Ina Gheorghiu, Florin Gheorghiu, Gina Barnovschi, Maria Nedelcov – Beba, alături de numeroși artiști din zona musceleană ș.a.) și din Grecia (Gabriel Grama), precum piese de teatru de Eugen Ionesco și Matei Vișniec, puse în scenă de artiști greci și respectiv români din comunitatea din Grecia.
Totodată, vor fi proiectate cinci filme emblematice din noul val de succes al cinematografiei românești, realizate de Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Radu Mihăileanu și Ana Lungu. Festivalul se va încheia cu un spectacol tradițional de muzică și dansuri populare românești.
FESTIVALULUI OLYMPULUI 2016 – ȚARA INVITATĂ DE ONOARE – ROMÂNIA
Din Carpați în Olimp
Iulie – August 2016
PROGRAMUL ROMÂNESC
IULIE
Sâmbătă, 2/7 Eveniment de deschidere a Festivalului Olimpului
19:30 Inaugurarea expoziției de pictură românească la Centrul de Mozaicuri Mediteraneene de la Dion. Durata: 2/7 – 7/8
1. Expoziție de icoane a Elenei Murariu „Peste Carpați și Olimp” . Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român.
2. Expoziție de pictură modernă a artistului Gabriel Grama
3. Expoziția colectivă de pictură românească modernă a 25 de pictori români.
21:30 – Concert de gală de muzică românească și grecească cu soprana Sonia Theodoridou, Corul Preludiu al Tinerimii Române și Orchestra Politonică din Katerini.
Dirijori: Voicu Enăchescu, Theodoros Orfanidis, Panagiotis Limbanovnos – Teatrul Antic de la Dion.
Duminică, 3/7 Cenaclu Literar dedicat scriitorilor greci din România- „Sfârșitul micului nostru oraș». Coordonator: Lena Pataridou, direcția muzicală: Efi Dimou Cu sprijinul editurii Mati – Centrul Mediteranean Mozaicuri Dion.
Miercuri, 6/7 Spectacol de teatru românesc „Frumoasa călătorie a urşilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, de Matei Vișniec. Regia: Monica Săvulescu-Voudouri. Actori: Vangelis Doukoutselis, Cristina Crețu, Mihai Astamon, Evelina Hapenciuc, Valerica Mitu (membri ai Studioului de Teatru Profesionist din Diaspora ai Societății Culturale Balkania Contemporană) – Teatrul Municipal din Leptokaria. Spectacolul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Joi, 7/7 Spectacol de teatru românesc Frumoasa călătorie a urşilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, de Matei Vișniec. Regia: Monica Săvulescu-Voudouri. Actori: Vangelis Doukoutselis, Cristina Crețu, Mihai Astamon, Evelina Hapenciuc, Valerica Mitu (membri ai Studioului de Teatru Profesionist din Diaspora ai Societății Culturale Balkania Contemporană) -Teatrul Municipal Kolindros în colaborare cu Asociația Culturală N. Lousis. Spectacolul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Luni, 11/7 Cinematografie românească “A fost sau n-a fost”, în regia lui Corneliu Porumboiu și
Marti, 12/7 Cinematografie românească „Autoportretul unei fete cuminţi”, regia Ana Lungu- Teatrul Municipal Litochoro. Filmul este proiectat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Duminică, 17/7 Piesa de teatru „Cântăreața cheală” de Eugene Ionesco, în regia lui Vassilis Vassilakis – Echipa Teatrului DEN din Salonic. Teatrul Municipal Katerini.
AUGUST
Vineri, 5/8 Discursuri arheologice
1. Dimitris Patermalis – „Dion în New York»
2. Conf. Univ. Dr. Emilian Alexandrescu – „Paleoliticul în România”
Ansamblul muzical DIACHRONIKO – Agioneri, Parcul arheologic Dion.
Marți 9/8 Cinematografie românească: Restul e tăcere de Nae Caranfil. Filmul este proiectat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Miercuri 10/8 – Cinematografie românească: Marfa și Banii de Cristi Puiu. Filmul este proiectat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Vineri, 26/8 – Concertul de Radu Mihăileanu. Filmul Concertul este proiectat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Duminică 28/8 Spectacolul de închidere a ediţiei a 45-a a Festivalului Olimpului 2016 cu ansambluri de muzică și dans tradițional din România și Grecia. Participă cei 32 de dansatori ai grupului popular Carpații, ai Casei de Cultură Câmpulung Muscel din România – Teatrul Antic Dion.