În diaspora a început deja votul, scrie Agerpres, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinatate care s-au înscris în Registrul electoral și au cerut în mod explicit să folosească această modalitate de vot au primit buletinele de vot prin Poșta Română și, astfel, pot să voteze la alegerile parlamentare. Plicurile cu voturile prin corespondență sunt centralizate la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.
Cele mai multe buletine de vot sunt expediate, prin Poșta Română, către alegători români din Spania (2.794), Italia (1.228) și Republica Moldova (880). Topul țărilor cu cei mai mulți alegători prin intermediul votului prin corespondență este completat de Germania (618), urmată de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (594), Franța (561), Elveția (237), Austria (250), SUA (226), Danemarca (169), Canada (162) și Australia (115).
Românii din afara granițelor care au optat să voteze prin corespondență primesc prin Poșta Română următoarele documente necesare votării:
- un plic exterior autoadresat,
- un plic interior,
- un autocolant cu mențiunea ”votat”,
- certificatul de alegător,
- buletinul de vot prin corespondență
- instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot.
Potrivit legii, Poșta Română asigură trimiterea documentelor către alegători până cel târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunâat, la 8 noiembrie, că există 8.889 de cereri de vot prin corespondență ale cetățenilor români din străinătate. Românii din diaspora s-au putut înscrie în Registrul electoral până în data de 14 septembrie și au avut posibilitatea de a opta fie pentru a-și exercita votul prin corespondență, fie pentru a solicita înființarea unei secții de votare în localitatea de reședință.