Hotărârea nr. 28 din 11 mai 2021 a Parlamentului României, pentru aprobarea Cartei Albe a Apărării, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.499/13 mai 2021, a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Apărării Naționale și adoptat de Guvernul României, pentru îndeplinirea prevederilor Strategiei Naționale de Apărare a Țării și implementarea obiectivelor de apărare stabilite de Programul de guvernare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării.
Carta Albă a Apărării concretizează angajamentul ferm al Guvernului pentru asigurarea securității poporului român și pentru apărarea teritoriului, valorilor și intereselor naționale.
Obiectivele politicii de apărare enunțate în document au fost fundamentate pe acordul politic național privind alocarea de către Guvern a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, până în anul 2026, precum și pe cei trei piloni de securitate externă, apartenența NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA.
În textul Cartei sunt reflectate schimbările majore la nivel regional și internațional și sunt identificate soluțiile pentru ca Forțele Armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-și îndeplini misiunile constituționale de apărare a țării.
De asemenea, documentul are în vedere concluziile rezultate în urma desfășurării Analizei Strategice a Apărării și pune accentul pe noile concepte care au apărut sau au cunoscut evoluții semnificative de la precedenta ediție, cum ar fi: apărare și descurajare, reziliență, cooperare interinstituțională, tehnologii emergente și disruptive, digitalizare etc.
Totodată, Carta Albă înglobează și lecțiile învățate de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în domeniul contribuției Forțelor Armate la sprijinirea autorităților civile în adoptarea măsurilor prevăzute de cadrul legislativ.