Legislația europeană care îi obligă pe toți producătorii de electronice să folosească un port standard de încărcare pentru dispozitive precum smartphone-uri sau laptopuri a intrat în vigoare marți, însă companiile mai au la dispoziție doi ani pentru a se conforma .
USB-C este portul mic de încărcare oval pe care majoritatea smartphone-urilor – cu excepția iPhone-ului Apple – îl folosesc deja. UE speră că mandatarea unui port unic va ajuta la reducerea deșeurilor electronice, va permite o mai bună concurență între mărci și va ușura viața consumatorilor.
Noile norme vor impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice. Directiva introduce o pictogramă care arată dacă un încărcător este oferit împreună cu noul dispozitiv, precum și o etichetă care indică performanțele de încărcare. De asemenea, directiva le permite consumatorilor să aleagă dacă doresc să cumpere un dispozitiv nou cu sau fără încărcător.
Noile norme se vor aplica unei game largi de dispozitive electronice – telefoane mobile, tablete și e-readere, aparate fotografice digitale și console de jocuri video, căști, căști intraauriculare și difuzoare portabile, mouse-uri și tastaturi fără fir, sisteme portabile de navigație.
Actualul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la generarea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene.
Noul act normativ îşi propune să reducă această cifră, permiţând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus (cetăţenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) şi egalizează şi viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanţă ce încărcător se foloseşte.
La început, laptopurile nu vor fi incluse în prevederile noilor normative, dar vor trebui să le respecte în termen de cel mult trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul lui 2028.