Site icon TIMP ROMÂNESC

Abordarea globală a Europei despre cooperarea în materie de cercetare și inovare: strategică, deschisă și reciprocă

Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind abordarea sa globală în materie de cercetare și inovare, reprezentând strategia Europei pentru cooperare internațională într-o lume în schimbare. Prin această strategie, UE își propune să își asume un rol de lider în sprijinirea parteneriatelor internaționale pentru cercetare și inovare și să ofere soluții inovatoare pentru ca societățile noastre să devină ecologice, digitale și sănătoase.

Excelența în cercetare are nevoie ca cele mai bune minți din întreaga lume să lucreze împreună. Aceasta constituie o prioritate strategică pentru UE. Cu toate acestea, cooperarea internațională în domeniul cercetării și inovării are loc într-un peisaj global transformat, în care tensiunile geopolitice sunt în creștere, iar drepturile omului și valorile fundamentale sunt contestate. Răspunsul UE este să conducă prin puterea exemplului, promovând multilateralismul, deschiderea și reciprocitatea în cooperarea sa cu restul lumii. UE va facilita răspunsurile globale la provocările globale, cum ar fi schimbările climatice sau pandemiile, respectând normele internaționale și valorile fundamentale ale UE și consolidându-și autonomia strategică deschisă.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Deschiderea a fost întotdeauna o piatră de temelie în cooperarea noastră cu restul lumii. Răspunsul nostru la pandemie a demonstrat beneficiile unei științe mai deschise și ale schimbului de date și de rezultate în beneficiul cetățenilor din Europa și din restul lumii. Această strategie ne va ajuta să creăm o masă critică globală de cercetare și inovare pentru a ne ajuta să găsim soluții la provocările globale urgente cu care ne confruntăm în prezent”.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Pentru a ne asigura că această deschidere funcționează și că cercetătorii pot coopera cât mai ușor posibil la nivel transfrontalier, avem nevoie nu numai de sprijin din partea unor finanțatori majori, cum ar fi UE, ci și de un cadru clar care să creeze condiții de concurență echitabile cu privire la aspecte precum cercetarea etică și centrată pe oameni, tratamentul echitabil al proprietății intelectuale și accesul reciproc la programele de cercetare. Vom colabora activ cu partenerii care împărtășesc aceste valori și principii”.

Abordarea „Echipa Europa”

Abordarea globală în materie de cercetare și inovare reconfirmă angajamentul Europei față de un nivel de deschidere globală necesar pentru stimularea excelenței, punerea în comun a resurselor pentru realizarea de progrese științifice și dezvoltarea unor ecosisteme dinamice de inovare. Având în vedere acest obiectiv, UE va colabora cu partenerii internaționali pentru a crea o înțelegere comună a principiilor și valorilor fundamentale în cercetare și inovare, cum ar fi libertatea academică, egalitatea de gen, etica în cercetare, știința deschisă și elaborarea de politici bazate pe date concrete.

Noua strategie se bazează pe două obiective principale care se reunesc într-un mod echilibrat. În primul rând, ea vizează crearea unui mediu de cercetare și inovare bazat pe norme și valori și, de asemenea, deschis în mod implicit, pentru a ajuta cercetătorii și inovatorii din întreaga lume să colaboreze în cadrul unor parteneriate multilaterale și să găsească soluții la provocările globale. În al doilea rând, strategia urmărește să asigure reciprocitatea și condiții de concurență echitabile în cooperarea internațională în domeniul cercetării și inovării. În plus, răspunsul global al UE la combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv prin intermediul platformelor multilaterale și al proiectelor Orizont 2020, a arătat cum putem maximiza accesul la cunoștințele științifice și la lanțurile valorice internaționale atunci când ne unim forțele.

Pentru a-și atinge obiectivele, UE se va angaja în mai multe acțiuni. De exemplu, UE va sprijini cercetătorii și organizațiile acestora să contribuie la accelerarea dezvoltării durabile și favorabile incluziunii în țările cu venituri mici și medii, inclusiv prin intermediul unei ambițioase „inițiative pentru Africa” în cadrul programului Orizont Europa, menită să consolideze cooperarea cu țările africane. De asemenea, Comisia intenționează să prezinte orientări privind abordarea ingerințelor externe care vizează organizațiile de cercetare și instituțiile de învățământ superior din UE. Aceste orientări vor sprijini organizațiile UE în protejarea libertății universitare, a integrității și a autonomiei instituționale.

Orizont Europa, următorul program-cadru al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, va constitui un instrument-cheie pentru punerea în aplicare a strategiei. Pentru a proteja activele strategice, interesele, autonomia sau securitatea UE, programul poate, în mod excepțional, să limiteze participarea la acțiunile sale, întotdeauna în cazuri justificate în mod corespunzător, permițând programului, ca regulă generală, să rămână deschis. Asocierea țărilor din afara UE la programul Orizont Europa va oferi oportunități suplimentare de participare la programul global, în general în aceleași condiții ca pentru statele membre.

Coordonarea și cooperarea strânsă dintre UE și statele sale membre vor fi esențiale pentru punerea în aplicare cu succes a strategiei. Comisia va promova inițiative bazate pe o abordare de tip „echipa Europa”, combinând eforturile UE, ale statelor membre și ale instituțiilor financiare europene. Sinergiile cu alte programe ale UE, cum ar fi Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională — Europa globală, vor reprezenta un element important al acestei abordări.

În 2012, o comunicare a Comisiei Europene a stabilit o strategie pentru cooperarea internațională în domeniul cercetării și inovării. Aceasta a orientat relațiile științifice și tehnologice ale UE cu țările terțe și a sprijinit sfera de acțiune internațională a programului Orizont 2020. În ultimii trei ani ai programului Orizont 2020, cooperarea internațională a cunoscut un impuls semnificativ prin intermediul „inițiativelor emblematice de cooperare internațională”, inclusiv peste treizeci de inițiative ambițioase de cooperare cu mai multe țări și regiuni terțe, cum ar fi Africa, Canada, Japonia, Coreea de Sud, China, India și altele.

Aproape un deceniu mai târziu, noua abordare globală în materie de cercetare și inovare înlocuiește strategia anterioară pentru a răspunde contextului global foarte diferit de astăzi și pentru a alinia cooperarea internațională a UE la prioritățile sale actuale.

Exit mobile version