Site icon TIMP ROMÂNESC

Acad. Ioan-Aurel Pop va conferenția la Stockholm despre identitatea românească şi latinitate

Conferinţa “Identitatea românească şi latinitatea – semnificaţii trecute şi prezente” va fi susţinută de academicianul Ioan-Aurel Pop pe 4 februarie, la Stockholm. Evenimentul este organizat în contextul participării la o sesiune de comunicări ştiinţifice organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord şi Academia de Studii Ortodoxe Sfântul Ignatie din Stockholm.
Conferinţa acad. Ioan-Aurel Pop va dezbate, particularizat la contextul românesc, o temă de interes în acest moment istoric: identitatea naţională şi construcţia acesteia prin reflectarea istorică.
Ioan-Aurel Pop (n.1955) este doctor în istorie, membru titular al Academiei Române (din 2010), profesor universitar, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj din 2012 şi director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj din 1993. Ioan-Aurel Pop a fost director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007) şi este autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici etc. în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.
De-a lungul timpului activitatea sa profesională a fost recunoscută prin numeroase distincţii, dintre care amintim ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, prin decret al Preşedintelui României (2010), medalia Crucea Transilvană din partea Arhiepiscopiei Clujului (2014), Comandor al Ordinului Militar de România (2014), Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2015). Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă (Salzburg) din 2013, membru al International and Adult Continuing Education (IACE) Hall of Fame, din 2013, membru în Colegiul Centrului European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Române (2013), membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (2015).

Exit mobile version