Peste 100 de persoane au participat, la 3 iunie 2019, la Biblioteca Centrală Universitară, la decernarea titlurilor de cetățean de onoare al județului Ilfov.
Primii cetățeni de onoare ai județului sunt academicienii Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru Fizică, initiator al proiectului Extreme Light Infrastructure și Nicolae-Victor Zamfir, directorul general al Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Distincțiile au fost acordate pentru meritele științifice deosebite în dezvoltarea proiectului de cercetare și inovare – Laserul de la Măgurele.
Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: “Laserul de la Măgurele a pus Ilfovul pe harta elitei științifice mondiale. Vom atrage înapoi în țară cercetătorii care ne-au plecat, dar și minți strălucite de peste tot din țară și din toată lumea. Ca să vă citez, domnule Mourou, și eu cred că succesul este inevitabil. Știm că viitorul înseamnă cercetare și inovare, iar acest lucru va genera dezvoltare în județul nostru”.
Fizicianul Gerard Mourou a primit în 2018 Premiul Nobel pentru fizică. Gerard Mourou a descoperit metoda care permite crearea laserelor de mare putere, motiv pentru care este considerat ”părintele” proiectului ELI-NP.
Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică: ”Lumea are nevoie de știință. Trebuie să dezvoltăm energia curată. Energia pe care o producem acum ne distruge planeta. Am hotărât să ne aplecăm asupra fizicii nucleare. Energia nucleară va fi cea mai curată formă de energie. Suntem fericiți că avem acest pilon de la Măgurele. Căutăm modalități pentru a produce energie nucleară curată”.
Academicianul Nicolae Zamfir este director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” și director general al Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (Laserul de la Măgurele).
Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP: ”Cercetătorii au demonstrat că Romania poate sa intre în liga mondială a cercetării științifice. Sunt discuții să ridicăm puterea sistemului de laser de la Măgurele de câteva ori. Sigur, viziunea domnului profesor Mourou este să îl facem de o mie de ori mai puternic decât astăzi”.
La finalul ceremoniei de înmânare a titlurilor de cetățean de onoare, Gerard Mourou și Nicolae Zamfir au stat de vorbă cu elevi, unii dintre ei olimpici sau pasionați de robotică. Șase dintre tineri au venit de la Hunedoara, pentru a stat de vorbă cu un laureat al premiului Nobel. Academicienii au fost întrebați de adolescenți ce să facă pentru a deveni cercetători, dar și care sunt principalele provocări ale laserului de la Măgurele.