Cinematografia românească va fi prezentă la cea de-a opta ediție a Festivalului internațional de film „Arquiteturas”, cu lungmetrajul „Acasă, my home” (2020, r. Radu Ciorniciuc). La invitația organizatorilor festivalului, care se va desfășura între 1 și 6 iunie 2021, cu susținere din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție vor participa regizorul Radu Ciorniciuc și scenarista Lina Vdovîi.
Creat în 2013, „Arquiteturas” prezintă filme documentare, experimentale și de ficțiune pe tema arhitecturii. Programul festivalului se inspiră din posibilitățile infinite de valorizare și diseminare a proiectelor arhitecturale prin intermediul cinematografiei și al producției audiovizuale în general. Pe lângă proiecții de filme, festivalul include mai multe activități paralele, precum conversații informale, masterclass-uri, ateliere și vizite ghidate.
„Acasă, my home” documentează povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei. Echipa filmului a dezvoltat, în același timp, și un proiect social, la care au contribuit specialiști și organizații umanitare.
„Acasă, my home”a fost premiat la festivalurile Krakow Film Festival 2020, Munich International Documentary Festival (DOK.fest) 2020, Sundance Film Festival 2020, Thessaloniki Documentary Film Festival 2020, Transilvania International Film Festival 2020 și nominalizat la festivalurile DocAviv Film Festival 2020, Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2020, Hong Kong International Film Festival 2020, Sarajevo Film Festival 2020, Vilnius International Film Festival 2020.
Radu Ciorniciuc este membru fondator al Casei Jurnalistului, prima organizație media independentă, axată pe investigații de presă pe termen lung, în mod deosebit pe probleme de drepturile omului și de mediu. A realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF. Premiat la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).
Lina Vdovîi începe activitatea jurnalistică la „Opinia studențească“ din Iași, în 2008. Participă la proiectul CNN iReport University și primește European journalism scholarship from Freedom House Romania. În 2012, începe să activeze la casajurnalistului.ro (Romanian Centre for Investigative Journalism). Devine membră Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, în 2014. În 2015, primește premiul the ”Young Journalist of the Year” în România.