Expoziția “Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară” a lansat pe 15 mai o „provocare” către public: aceea de a contribui cu obiecte și accesorii vestimentare valoroase, aflate în colecțiile proprii, în vederea realizării unei expoziții a vizitatorilor și prietenilor Muzeului Național de Istorie a României. Apelul nu a rămas fără răspuns și, în timpul scurs de la vernisaj, a fost primite mai multe astfel de articole, sub formă de împrumut sau chiar donații.
Donaţiile vor putea fi admirate pe 11 septembrie, în holul central al Muzeului Național de Istorie a României.
Cea mai valoroasă donație, prin numărul obiectelor și calitatea acestora, a fost cea primită de la legendara artistă Margareta Pâslaru. Este vorba de mai multe ținute de scenă, creații proprii, realizate cu mult rafinament și originalitate, purtate cu ocazia unor spectacole de televiziune sau la festivaluri și concursuri naționale și internaționale de muzică (Franța, Germania, Israel, Cuba, Mongolia, Iugoslavia, Japonia).
De asemenea, Margareta Pâslaru a mai donat muzeului o serie de accesorii vestimentare, mai multe afișe ale unor spectacole de teatru, film și muzică din anii `60 – `70, precum și o sculptură din bronz, executată de marele sculptor Ion Dimitriu-Bârlad (bunicul matern al Margaretei Pâslaru).
Muzeul a primit, cu titlu de împrumut, de la Cătălina Opaschi, o frumoasă colecție de accesorii vestimentare, datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea: umbrele, poșete, mănuși, agrafe, ace de păr, catarame, dantele, corsaje.
Și alte obiecte, ai căror donatori au dorit să-și păstreze anonimatul, au intrat în patrimoniul MNIR. Amintim aici accesoriile pentru o uniformă militară de aviație și o pelerină de campanie datând din perioada Primului Război Mondial.