Consiliul European a adoptat astăzi o decizie de autorizare a statelor membre să semneze, în interesul UE, al doilea protocol adițional la Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică (Convenția de la Budapesta). Acest protocol va îmbunătăți accesul transfrontalier la probele electronice, pentru utilizarea lor în cadrul procedurilor penale. Acest lucru va contribui la combaterea criminalității informatice și a altor forme de criminalitate la nivel mondial prin simplificarea cooperării dintre statele membre și țările terțe, asigurându-se în același timp un nivel ridicat de protecție a persoanelor, precum și respectarea standardelor UE în materie de protecție a datelor.
Protocolul vizează procedurile de îmbunătățire a cooperării internaționale între autorități, precum și procedurile de consolidare a cooperării directe cu furnizorii și entitățile situate în alte țări. Acesta stabilește, de asemenea, proceduri pentru asistența reciprocă de urgență.
Textul va completa cadrul UE privind accesul la probele electronice, aflat în curs de dezbatere de instituțiile UE. Avantajul său este că are potențialul de a fi aplicat în întreaga lume. În prezent, 66 de țări sunt părți la Convenția de la Budapesta, printre acestea numărându-se 26 de state membre.
La 6 iunie 2019, Consiliul European a adoptat un mandat de autorizare a Comisiei să participe la negocierile Consiliului Europei privind un al doilea protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică. Acest protocol a fost adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 17 noiembrie 2021 și se preconizează că va fi deschis spre semnare la 12 mai 2022.
UE nu poate semna protocolul, deoarece numai statele pot fi părți la acesta. Prin urmare, statele membre sunt autorizate să semneze protocolul, acționând împreună în interesul UE. Acestea sunt încurajate să semneze protocolul cu ocazia ceremoniei de semnare din 12 mai sau cât mai curând posibil după această dată.
De asemenea, Consiliul European a decis astăzi să trimită Parlamentului, spre aprobare, decizia prin care statele membre sunt autorizate să ratifice protocolul.