Site icon TIMP ROMÂNESC

Achiriloaie: Niciun copil este nu numai o obligație, ci și o datorie de onoare față de o categorie socială care reprezintă viitorul oricărei națiuni

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției (ANPDCA), aflată în subordinea Ministerului Familiei, a transmis Comisiei Europene Raportul bienal pentru implementarea Garanției pentru Copii.

”A nu lăsa niciun copil în urmă reprezintă nu numai o obligație care trebuie respectată, ci și o datorie de onoare față de o categorie socială care reprezintă viitorul oricărei națiuni”, afirmă Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Raportul pentru implementarea Garanției pentru Copii este un document tehnic care detaliază eforturile României de a asigura drepturile fundamentale ale copiilor și de a combate sărăcia și excluziunea socială în rândul acestei categorii vulnerabile, evidențiind o serie de măsuri și politici publice concepute pentru protejarea și promovarea drepturilor copiilor, în special a celor din categorii vulnerabile.

Potrivit măsurilor incluse în Planul Național de Acțiune pentru  implementarea Garanției pentru Copii (PNA- GC), una din ținte este reducerea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu cel puțin 500.000 de copii raportat la valoarea de
referință din 2021, respectiv 1.508.000 copii afectați de acest
fenomen multi-dimensional.

Începând cu 2022, România a planificat un cadru amplu de reformă în domeniul politicilor sociale pentru reducerea sărăciei până în 2027, printr-o Strategie națională pentru incluziunea socială și reducerea sărăciei, care cuprinde măsuri de combatere a sărăciei, de asigurare a dreptului la asistență socială, creșterea accesului la servicii de interes public general, stimularea participării sociale și economice a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului.

În PNRR, cu un buget care ajunge la aproximativ 299 milioane de euro, au fost incluse măsuri pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie, inclusiv construirea și dotarea a 110 creșe noi.

Tot prin PNRR este avută în vedere finanțarea a 10 de centre de zi.

Măsurile de reformă bugetară și legislativă includ creșterea investițiilor în servicii sociale și asistență, cu accent pe aplicarea Legii nr. 156/2023 pentru prevenirea separării copilului de familie.

Programul „A Doua Șansă” creează oportunități educaționale persoanelor care nu au finalizat ciclurile de învățământ primar și gimnazial.

Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) contribuie la prevenirea abandonului școlar.

Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) propune măsuri integrate pentru reducerea sărăciei și sprijin pentru grupurile vulnerabile.

Prin Programul „Masă sănătoasă” mai mult de 450.000 de copii vor primi un pachet alimentar sau vor avea acces la o masă caldă.

Exit mobile version