Site icon TIMP ROMÂNESC

Acord de înfrățire între Iași și Ungheni

Orașele Iași (România) și Ungheni (Republica Moldova) își pot contura de aici înainte o agendă de activități comune, având în vedere acordul de înfrățire care a fost semnat vineri seara, cu ocazia evenimentului ”Seara Valorilor”, de la Teatrul ”Vasile Alecsandri”.

Potrivit acordului, vor fi derulate în comun proiecte pentru îmbunătăţirea procesului educaţional şi colaborarea între şcoli, grădiniţe, facilitând schimbul de copii, elevi şi cadre didactice, precum şi contactele cu mediul academic din laşi. Se are în vedere și cooperarea culturală, organizarea de evenimente şi manifestări, intensificarea schimburilor între artişti, oameni de cultură, instituţii şi comunităţi culturale, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale de profil, colaborarea dintre cluburile sportive în vederea participării la diferite manifestări organizate în laşi sau Ungheni şi colaborarea în domeniul medical, inclusiv posibilitatea unor parteneriate comune în managementul sănătăţii şi a clinicilor.

Săptămâna trecută, un grup de lideri activi și membri ai Grupurilor de Inițiativă Locală din cele 7 cartiere ale orașului Ungheni s-au aflat la Iași într-o vizită de documentare și schimb de experiență, pentru a se informa despre bunele practici în materie de participare civică la identificarea și soluționarea problemelor comunității locale.

Vizita a început de la Primăria Iași, cu sediul în Palatul Roznovanu, unde s-a discutat despre importanța consultării publice  și implicarea cetățenilor în viața comunității, a  dialogului continuu al autorităților publice locale cu societatea civilă.

„Noi suntem în Uniunea Europeană deja de 10 ani și am înțeles că nu de fiecare dată punctul nostru de vedere este cel mai bun. Fondurile Uniunii Europene ne-au ajutat să schimbăm și să modernizăm Iașiul. Noi am înțeles că implicarea cetățenilor este foarte esențială, dar mai importantă este educarea cetățenilor, ca ei să înțeleagă că implicarea lor este esențială și acest lucru poate fi realizat dacă lăsăm ca decizia publică să fie cât mai transparentă”, a spus Mihai Chirică, primarul municipiului Iași.

În baza unui instrument financiar – un program anual de finanțare a proiectelor  societății civile  – care permite autorităților publice locale să încurajeze și să implice societatea civilă în viața comunității, municipalitatea Iași implică ONG-urile în soluționarea problemelor diferitor categorii de locuitori ai municipiului Iași: social-sănătate-educație-mediu-cultură-tineret.

 Reprezentanții câtorva ONG-uri au împărtășit oaspeților de peste Prut experiența lor privind crearea întreprinderilor sociale, precum și exemple concrete de soluții creative din activitatea grupurilor de acțiune locală urbană.

La rândul lor, liderii Grupurilor de Inițiativă Locala din Ungheni au vorbit despre modelul de bugetare participativă preluat din Polonia și Cluj-Napoca, care este replicat cu succes în Ungheni și s-au interesat de posibilitățile de colaborare între ONG-urile în cadrul acord de înfrățire între cele 2 orașe.

Exit mobile version