Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru anul viitor.
Acest lucru se adaugă revizuirii plafoanelor CFM convenite la începutul anului, pentru prima dată. CFM revizuit oferă un sprijin puternic și previzibil Ucrainei, o finanțare consolidată pentru competitivitatea europeană prin intermediul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), pentru a aborda consecințele crizei din Orientul Mijlociu și presiunile exercitate de migrație.
Cea mai consistentă alocare vizează capitolul Coeziune, reziliență și valori (77.980,2 milioane de euro), urmat de Resurse naturale și mediu (56.731,3 milioane de euro) și Piața unică, inovare și sectorul digital (21.480,1 milioane de euro).
Pentru a putea fi pus în aplicare, bugetul anual pentru 2025 trebuie adoptat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European, votul în plen fiind planificat pentru 27 noiembrie.
Bugetul anual al UE pentru 2025 include cheltuielile acoperite de creditele din cadrul plafoanelor bugetare pe termen lung, finanțate din resurse proprii. Acestea sunt completate de cheltuielile din cadrul NextGenerationEU, finanțate din împrumuturi de pe piețele de capital. În proiectul de buget sunt propuse două sume pentru fiecare program – angajamente și plăți. „Angajamentele” se referă la finanțarea care poate fi convenită prin contracte într-un anumit an; și „plăți” către banii plătiți efectiv. Toate sumele sunt exprimate în prețuri curente.
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, negociatorul-șef pentru bugetul PE, s-a referit la creșteri importante pentru educație, sănătate, cercetare, agricultură, protecție civilă, securitatea frontierelor, extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, combaterea corupției, politicile sociale sau ajutorul umanitar, include în bugetul european pentru anul viitor.
Acesta a anunțat că 3 miliarde de euro din fondurile de coeziune vor fi destinate țărilor din Europa Centrală și de Est afectate de inundații.
Negocierile din acest an au avut loc într-un context dificil marcat de diviziunile importante existente la nivelul Parlamentului European, precum și de propunerile de tăiere ale sumelor alocate prin bugetul UE, susținute de statele membre în contextul provocărilor economice globale.