Guvernul de la Chişinău a publicat textul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, tradus în limba română și poate fi accesat pe pagina oficială a Executivului de la Chișinău. Preambulul documentului reprezintă o declaraţie introductivă a acordului, urmat de 7 titluri cu principiile generale şi aspectele de cooperare, dar şi anexe care stabilesc legislaţia UE ce urmează să fie preluată până la o dată anumită de către Rep. Moldova, precum şi patru protocoale. În perioada următoare va fi publicată și versiunea în limba rusă.
Acordul de Asociere cu UE a fost parafat de Rep. Moldova a parafat pe 29 noiembrie 2013, în cadrul celui de-al 3-a summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Documentul care a provocat discuții contradictorii la Chișinău, alimentate de speculațiile comuniștilor.
Documentul nu reprezintă versiunea finală a Acordului de Asociere și este prezentat cu titlu de informare. În conformitate cu procedurile standarde textul parafat este transmis serviciilor juridice relevante pentru verificări juridico-lingvistice în vederea pregătirii sale pentru semnare. Doar textul semnat al Acordului implică obligații de ordin juridic reglementate de dreptul internațional public.
Parafarea Acordului de Asociere consemnează finalizarea negocierilor cu UE începute în urmă cu trei ani privind procesul de Asociereși în ianuarie 2012 pentru zona de ComerțLiber Aprofundatși Cuprinzător.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, Acordul de Asociere între Rep. Moldova şi UE ar putea fi semnat la Bruxelles sau Atena, care deţine preşedinţia UE, sau chiar la Chişinău. Totul depinde de mobilizarea politicienilor, a spus vicepremierul. Semnarea acordului este prognozată în vară.
„Suntem văzuţi de partenerii europeni ca un stat tânăr, democratic, european, care şi-a ales cel mai eficient model de modernizare şi transformare”, a declarat ministrul.
În prezent, Rep. Moldova discută cu UE şi Agenda de Asociere, următoarea rundă fiind programată pentru 16 ianuarie. Natalia Gherman spune că este vorba de un document tehnic, un plan de implementare a Acordului de Asociere pentru următorii 3 ani. „Suntem în dialog cu UE şi privind principalele domenii de asistenţă. Decurge destul de bine această interacţiune, pentru următoarea perioadă am identificat reforma justiţiei ca fiind un domeniu crucial. Al doilea domeniu foarte important este cel energetic. Avem nevoie atât de expertiza UE, cât şi de asistenţă substanţială”, a mai spus Natalia Gherman.