După 25 de ani de negocieri, Uniunea Europeană și Piața Comună de Sud, cunoscută sub denumirea de Mercosur, și care cuprinde Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay, au semnat, la Montevideo, un acord de liber schimb și cooperare. Dacă va fi ratificat, va crea o piață de aproape 800 de milioane de cetățeni, va reduce prețurile de consum și va stimula investițiile.
Acest acord arată că două continente care au o idee similară pot încă susține liberalizarea comerțului bazată pe reguli, pe fondul protecționismului în creștere, deglobalizării și fragmentării geopolitice.
Cei mai reticenți au fost fermierii europeni, în special din Franța, Polonia și Irlanda, care se tem de o concurență acerbă din partea producătorilor agricoli din America Latină, care sunt mai competitivi. De partea cealaltă, Spania, Portugalia, Germania și unele țări nordice, s-au luptat să contracareze această opoziție.
Cu toate acestea, trei elemente au făcut posibil acordul. În primul rând, ascensiunea protecționismului, exemplificată de realegerea lui Donald Trump, a împins Uniunea Europeană și Mercosur să acționeze. Ambele blocuri, în calitate de susținători ai unei ordini economice deschise, bazate pe reguli, consideră acordul ca pe o modalitate de a-și reafirma angajamentul față de comerțul liber bazat pe reguli. În al doilea rând, atât președintele Braziliei, Lula da Silva, dar și președintele Argentinei Javier Milei, au susținut ferm acordul, în timp ce Uruguay a fost întotdeauna în favoarea unei economii mici, orientate spre export.
În al treilea rând, au existat considerații strategice importante din partea UE, ai cărei lideri erau îngrijorați de extinderea rapidă a comerțului și investițiilor chineze în America Latină. Mai mult decât atât, noua Comisie Europeană, care a preluat mandatul la 1 decembrie, a dorit să-și înceapă mandatul oferind rezultate rapide.
Procesul de ratificare ridică provocări semnificative, în special pe partea europeană. În Mercosur, acordul trebuie aprobat de parlamentele naționale, dar, chiar dacă unele țări nu îl ratifică, acordul se va aplica.
În Uniunea Europeană, însă, procesul este mai complex.
După ce acordul va fi tradus în toate limbile statelor membre ale UE, acesta va merge la Consiliul European pentru ratificare, unde țările UE sunt reprezentate de miniștrii comerțului. Un minim de patru state reprezentând cel puțin 35% din populația UE ar putea bloca acordul. Franta, Austria, și Polonia au declarat că se opun acordului, dar ar avea nevoie de o altă țară mare pentru a respinge acordul la Consiliul European. Li s-ar putea alătura Italia, dar este posibil și ca în următoarele luni, garanțiile pe care Comisia Europeană le oferă fermierilor europeni să fie suficiente pentru a convinge țările mai sceptice.
Dacă acordul nu este blocat, atunci trebuie ratificat de Parlamentul European. Această aprobare se aplică doar ratificării acelor prevederi care intră în competența exclusivă a Parlamentului European, în principal a celor legate de liberalizarea comerțului, și nu necesită ratificare de în parlamentele naționale. Restul prevederilor care implică aspecte de jurisdicție și suveranitate, cum ar fi mecanismele de soluționare a litigiilor sau protecția investițiilor, trebuie să fie aprobate în unanimitate de parlamentele naționale pentru a intra în vigoare. Prevederile acordului referitoare la dialogul politic și cooperare necesită, de asemenea, aprobarea unanimă a parlamentelor naționale.
Prin urmare, chiar dacă procesul de ratificare europeană decurge fără probleme, aplicarea reducerilor de tarife va dura câteva luni, iar restul elementelor ar putea dura mai mult de un an.
Semnarea acordului de parteneriat demonstrează interesul puternic pentru liberalizarea comerțului între țările care favorizează menținerea unei ordini economice deschise bazată pe reguli stabile și previzibile în contextul amenințărilor la adresa cooperării și al potențialelor războaie comerciale.
Miniștrii europeni ai agriculturii discută acordul comercial dintre Comisia Europeană și statele Mercosur
Miniștrii europeni ai agriculturii discută la Bruxelles acordul comercial dintre Comisia Europeană și statele Mercosur, care leagă piața unică europeană de cea a Americii de Sud.
Acordul vine pe fondul încercărilor Uniunii Europene de a-și diversifica sursele de aprovizionare ca să-și reducă dependența de China.
Miniștrii agriculturii vor discuta și intenția noii comisii de a formula o nouă politică pentru agricultori în primele 100 de zile de mandat.
Christophe Hansen, comisarul european pentru agricultură: Cred că trebuie să începem cu dialogul cu agricultorii și statele membre, pentru că s-a ajuns la o polarizare prea mare în ultimii ani. Trebuie să creăm un mediu favorabil astfel încât să atragem generații tinere în agricultură. Acum avem o problemă, pentru că doar 12% din agricultori au sub 40 de ani. Pentru asta avem nevoie de finanțare, dar și de simplificarea birocrației. Fermierii vor să lucreze în teren, și nu să completeze teancuri interminabile de hârtii. În februarie vom veni cu un pachet de propuneri pentru simplificarea procedurilor și toate discuțiile sunt în această direcție.