Acasă Cultura / Culte Actori maghiari citesc dintr-o nuvelă de Mircea Nedelciu la Noaptea Literaturii de...

Actori maghiari citesc dintr-o nuvelă de Mircea Nedelciu la Noaptea Literaturii de la Budapesta și Debrețin

Publicul din Ungaria participă, pentru a opta oară, sub egida EUNIC, la o plimbare literară extraordinară în cadrul Nopții Literaturii de la Budapesta și Debrețin. Actori maghiari vor citi, în locuri neobișnuite din cele două orașe, fragmente din 27 de autori provenind din 27 de țări. În acest an, tema care leagă operele selectate este URME, iar ICR Budapesta este din nou partener al evenimentului.

La Budapesta, Noaptea Literaturii se desfășoară între 7 și 9 iunie 2023, în diverse spații ale Grădinii Zoologice și Botanice, unde actori ai Teatrului Vígszínház citesc fragmente din textele selectate. Actorul Áron Zoltán va lectura un fragment din nuvela Probleme cu identitatea de Mircea Nedelciu miercuri, 7 iunie 2023, la Curtea Meșteșugarilor, între orele 19.00 și 23.00, la fiecare jumătate de oră.

La Debrețin, Noaptea Literaturii se va desfășura între 15 și 17 iunie 2023. Fragmentul literar din nuvela lui Mircea Nedelciu va fi prezentat în lectura actriței Kinga Újhelyi, joi, 15 iunie 2023, în sala de recepție a Teatrului Csokonai, între orele 19.00-21.30, la fiecare jumătate de oră.

Mircea Nedelciu (1950-1999) a fost un prozator, eseist și critic literar român. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români postmoderni, mai multe selecții din scrierile sale au fost publicate în limbile franceză, engleză și germană. Probleme cu identitatea (variațiuni în căutarea temei) este o nuvelă postmodernă despre un pictor tânăr obsedat de opera marelui poet Nichita Stănescu. Este un text ludic, care îmbină ficțiunea cu realitatea, câteodată căpătând forma unei povestiri, alteori semănând cu un scenariu de film sau fragment autobiografic. Nuvela a fost publicată în 2021, la Editura Lector din Târgu Mureș, în volumul Triptic românesc, care, conform traducătorului László Lázár Lövétei cuprinde trei imnuri: un imn al iubirii (Gheorghe Crăciun), un imn al copilăriei (Ioan Groșan), și proza lui Nedelciu, care este un imn al poeziei. Autorii sunt reprezentanți de marcă ai „generației optzeciste”, care a înnoit proza românească.

László Lázár Lövétei (1972) este poet, traducător, editor literar; în 2022 a primit Premiul Special al Filialei Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor din România pentru traducerile sale din literatura română.

Parteneri instituționali ai evenimentului din 2023: Teatrul Vígszínház (Budapesta), Teatrul Csokonai (Debrețin).