Consiliul European a aprobat astăzi regulamentul care va consolida ecosistemul european al semiconductorilor, denumit în mod curent „Actul privind cipurile”. Aceasta este ultima etapă în procesul decizional.
Actul privind cipurile urmărește să creeze condițiile pentru dezvoltarea unei baze industriale europene în domeniul semiconductorilor, să atragă investiții, să promoveze cercetarea și inovarea și să pregătească Europa pentru eventuale crize viitoare în aprovizionarea cu cipuri. Programul ar trebui să mobilizeze investiții publice și private în valoare de 43 de miliarde EUR (3,3 miliarde EUR din bugetul UE), cu obiectivul de a dubla cota de piață globală a UE în domeniul semiconductorilor, de la 10 % în prezent la cel puțin 20 % până în 2030.
Vizualizați întregul infografic
„Odată cu Actul privind cipurile, Europa va fi un lider în cursa mondială a semiconductorilor. Vedem deja funcționarea în practică: noi instalații de producție, noi investiții, noi proiecte de cercetare. Iar pe termen lung, acest lucru va contribui, de asemenea, la renașterea industriei noastre și la reducerea dependențelor noastre externe, a declarat Héctor Gómez Hernández, ministrul spaniol al industriei, comerțului și turismului .
În urma aprobării astăzi de către Consiliu a poziției Parlamentului European, actul legislativ este acum adoptat.
După semnarea de președinta Parlamentului European și de președintele Consiliului, regulamentul se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării.
Consiliul a adoptat, de asemenea, o modificare a regulamentului de instituire a întreprinderilor comune în temeiul programului Orizont Europa, pentru a permite înființarea întreprinderii comune pentru cipuri, care se bazează pe actuala întreprindere comună privind tehnologiile digitale esențiale și o redenumește. Modificarea a fost aprobată astăzi de Consiliu, după consultarea Parlamentului. Ambele texte se vor publica în Jurnalul Oficial în același timp.
Cipurile sunt dispozitive mici compuse din semiconductori (materiale capabile să permită sau să blocheze fluxul de energie electrică) și care pot stoca cantități mari de informații sau pot efectua operații matematice și logice. Ele sunt esențiale pentru o gamă largă de produse de folosință zilnică, de la carduri de credit până la autoturisme sau telefoane inteligente. Odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, a rețelelor 5G și a internetului obiectelor, este de așteptat ca cererea și oportunitățile de piață pentru cipuri și semiconductori să crească considerabil.
În prezent, Europa depinde în prea mare măsură de cipurile produse în străinătate, fapt ce a devenit și mai evident în timpul crizei COVID-19. Industria și alte sectoare strategice, cum ar fi sănătatea, apărarea sau energia, s-au confruntat cu perturbări și penurii ale aprovizionării. Actul privind cipurile își propune să reducă vulnerabilitățile și dependențele UE de actorii străini, consolidând totodată baza industrială a UE pentru cipuri, maximizând viitoarele oportunități de afaceri și creând locuri de muncă de calitate. Toate acestea vor îmbunătăți siguranța aprovizionării, precum și reziliența și suveranitatea tehnologică a UE în domeniul cipurilor.