Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba a subliniat obiectivul legitim al României de aderare la spaţiul Schengen, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.
Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii asupra proiectului de agendă în pregătirea reuniunii Consiliului European din 26-27 iunie, care va aborda, în principal, aspectele legate de definirea liniilor directoare strategice pentru spaţiul de libertate, securitate şi justiţie al Uniunii Europene, exerciţiul anual de coordonare a politicilor economice la nivelul UE în cadrul Semestrului European, modalităţile de reducere a dependenţei energetice a UE şi evaluarea progreselor în domeniul energiei şi schimbărilor climatice. De asemenea, la reuniunea Consiliului European din luna iunie va fi avută în vedere, în funcţie de evoluţiile internaţionale, și abordarea unor subiecte ţinând de relaţiile externe ale Uniunii Europene.
În privinţa securităţii energetice a Uniunii, George Ciamba a accentuat importanţa deosebită a discuţiilor pe acest subiect, mai ales în contextul evoluţiilor îngrijorătoare din Ucraina, evidenţiind o serie de factori de natură să contribuie la realizarea acestui obiectiv, respectiv utilizarea resurselor interne de energie (convenţionale şi neconvenţionale), promovarea unui mix energetic care să ţină cont de potenţialul energetic al fiecărui stat membru, precum şi finalizarea pieţei interne de energie a UE, inclusiv prin realizarea interconectărilor. În context, a reiterat necesitatea unui sprijin la nivelul UE pentru crearea, cât mai rapid cu putinţă, a interconexiunilor cu R. Moldova.
Totodată, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale a avut loc o ceremonie de celebrare a 10 ani de la lansarea, în 2004, a celui mai amplu proces de extindere a UE, de la 15 la 28 de state membre, continuat în 2007, prin aderarea României și Bulgariei și finalizat, în 2013, prin aderarea Croației. Din perspectiva României, ceremonia a marcat, în același timp, împlinirea a 10 ani de la încheierea negocierilor de aderare la UE, moment care a confirmat perspectiva ireversibilă a integrării europene a țării noastre.
În intervenţiile lor, vorbitorii – preşedinţia elenă a Consiliului UE, reprezentantul Comisiei Europene şi reprezentantul noilor state membre – au punctat succesul reprezentat de politica de extindere şi au salutat rolul major al acestui proces în asigurarea păcii şi stabilităţii pe continentul european, subliniind în egală măsură necesitatea continuării acestuia.