Site icon TIMP ROMÂNESC

ADR a lansat Sistemul Național de Interoperabilitate, primul proiect de interconectare a bazelor de date ale administrației publice din România

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI), platforma care va interconecta, pentru prima dată, bazele de date ale administrației publice din România. SNI poate fi accesat de instituțiile interconectate în sistem, fiecare având un modul specific de acces. Cetățenii pot accesa SNI la adresa https://cetatean.gov.ro.

„Interoperabilitatea este baza infrastructurii digitale a României și temelia administrației publice de nivel european. Astăzi, am lansat pentru cetățeni primul flux de interoperabilitate din România, primul pod pe care ADR l-a contruit pentru interconectarea sistemelor informatice insulare ale sectorului public. Prin acest prim flux, am interconectat bazele de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. În continuare, obiectivul nostru este de facilita accesarea bazelor de date din sectorul public printr-o singură interfață. Pe parcursul anului trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscală au fost solicitate în toată țara. În acest prim flux, platforma SNI va genera, la cerere, certificatele de atestare fiscală. Înainte de a fi digitalizat, fluxul obținerii documentelor a fost optimizat prin înlăturarea factorului uman, asigurându-se un proces automatizat, rapid și sigur. Prin extinderea și utilizarea acestei soluții digitale, toți românii vor fi scutiți de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală necesar înstrăinării bunurilor”, a precizat președintele ADR, Octavian Oprea.

Sistemul Național de Interoperabilitate este prima platformă online realizată integral de experții IT ai Autorității pentru Digitalizarea României, cu sprijinul companiilor Modex și Integrisoft. SNI își propune sa fie baza tehnică a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale.

Scopul SNI este de a interconecta sistemele informatice ale administrației publice de la nivel local și central, precum și datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele pot fi partajate între părți, indiferent de tehnologia folosită în construcția sistemelor și indiferent de tipul bazelor de date folosite.

Accesul la datele partajate prin SNI se face exclusiv prin conectori de tip API. API este un acronim al Application Programming Interface, concept care desemnează instrumente software ce permit mai multor aplicații sau sisteme informatice să comunice și să schimbe date între ele.

SNI conține și o componentă de autentificare și autorizare a părților. Cetățenii sunt identificați și autorizați prin semnătura electronică în procesul de solicitare, respectiv generare a datelor și documentelor. De asemenea, notarii publici au acces la sistem și vor putea verifica, în perioada următoare, certificatul de atestare fiscală când cetățenii se prezintă în fața lor pentru a încheia contractele de vânzare-cumpărare.

Ghidul de utilizare al platformei SNI de către cetățeni este disponibil în format PDF aici: https://bit.ly/GhidUtilizareCetateanSNI

Exit mobile version