Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează cu privire la activitățile de control pe care le va desfășura în anul 2022 în conformitate cu Planul anual de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale, respectiv:
Potrivit art. 42 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă este abilitată să controleze respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile partidelor politice, ale alianţelor politice sau electorale, ale candidaţilor independenţi, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale.
În acest sens, începând cu luna iulie, și până la finalul anului 2022, se vor desfășura misiuni de control care vor viza respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de partidele politice ȋn anul fiscal 2021, se arată într-un comunicat de presă.Vor fi verificate veniturile şi cheltuielile înregistrate de partidele politice în anul fiscal 2021, precum și respectarea Legii nr. 334/2006 și a H.G. nr. 10/2016, în ceea ce privește obligația restituirii către candidați a sumelor rambursate de către AEP cu ocazia alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020, precum și cu ocazia alegerilor locale parțiale din anul 2021.
Controlul legalității veniturilor și cheltuielilor se va face pentru toate cele 189 partide politice cuprinse în Anexa la Planul anual de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale în anul 2022, formațiuni politice înregistrate, conform datelor obținute din surse publice, până la 31.12.2021, respectiv din Registrul partidelor politice de la Tribunalul municipiului București și din Registrul fiscal al partidelor politice gestionat de AEP.
De asemenea, se vor desfășura misiuni de control ca urmare a sesizărilor oricăror persoane interesate sau din oficiu, atunci când există suspiciuni de încălcare a prevederilor legale privitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Totodată, în anul 2022, ȋn mod similar anilor 2020-2021, concomitent cu misiunile de control, se vor desfășura în scop preventiv verificări privind respectarea dispozițiilor legale privind îndeplinirea obligațiilor referitoare la transmiterea de către formațiunile politice înscrise în Registrul partidelor politice gestionat la nivelul Tribunalului București, a raportărilor obligatorii instituite de Legea nr. 334/2006.