Site icon TIMP ROMÂNESC

AEROMFILA 2020

Venind în întâmpinarea colecționarilor ce îndrăgesc tematica Aviație, Romfilatelia introduce în circulație, joi, 23 aprilie, emisiunea de mărci poștale Aeromfila 2020.

La inițiativa diplomatului Nicolae Titulescu, în timpul Conferinței de la Trianon – la 23 aprilie 1920 – a luat ființă Prima Companie de Navigație Aeriană Internațională Transcontinentală din lume pentru pasageri, poștă și mărfuri, Compania Franco – Română de Navigație Aeriană – CFRNA, înscriindu-se astfel o pagină memorabilă în istoria aviației mondiale.

Pasagerii și poșta ajungeau de la Paris la Constantinopol, cu aparatele de zbor într-o zi și jumătate, nu în trei zile, dacă foloseau trenul Orient Expres.

Această linie aeriană permitea legătura între orașele Paris – Strasbourg – Viena – Praga – Budapesta (la început Arad) – Belgrad – București – Constantinopol, precum și Varșovia, plecând de la Praga, facilitând extinderea relațiilor de colaborare europene atât de necesare după primul război mondial.

Apreciind inițiativa CFRNA, Asociația Filateliștilor României, în dorința de a impune prioritatea ei precum și a altor realizări de pionierat în domeniul aviației legate de inițiativa reprezentanților poporului român, au constituit la 23 aprilie 1970 Comisia de Aerofilatelie din Cadrul Asociației Filateliștilor din România și au marcat această dată prin prima ediție a Expoziției Filatelice ”Aeromfila”. De la un început timid, cu șapte exponate, acum, la 50 de ani de activitate, afirmăm cu mândrie existența a 35 de ediții naționale, unele cu participare și juriu internațional.

Cele trei evenimente menționate sunt reflectate în această emisiune alcătuită din o serie de trei timbre, o coliță dantelată și un plic prima zi a emisiunii.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este consacrat înființării, la 23 aprilie 1920, a primei companii aeriene internaționale transcontinentale din lume CFRNA și ilustrează traseul liniei aeriene Paris – Strasbourg – Viena – Praga – Budapesta – Arad – București – Constantinopol și sigla companiei care se prezintă sub forma a două aripi și un steag cu inițialele FRA, cu precizarea că acest traseu a fost folosit foarte puțin.

La stabilizarea rutei, Aradul a fost înlocuit cu Belgradul, iar pentru a marca și mai bine ”atmosfera”, s-au folosit avioane cu înmatriculare franceză, astfel se vede clar înmatricularea F – F RF a unui avion POTEZ – IX.

Constituirea la 23 Aprilie 1970 a Comisiei de Aerofilatelie din cadrul AFR și în timp, a celor 20 de grupe aerofilatelice dispuse pe tot teritoriul României s-a marcat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei.

Reproducerea siglei Comisiei de Aerofilatelie recomandă obiectivele activității și anume: prezentarea istoriei și a evoluțiilor la aparatele de zbor mai ușoare decât aerul (balonul și dirijabilul), la avioane și rachete.

Primei ediții a Expoziției Filatelice Aeromfila îi este dedicat timbrul cu valoarea nominală de 20,50 lei.

Avionul reprodus pe acest timbru este un COUDRON – C61 și a fost folosit de CFRNA la deschiderea primei linii aeriene internaționale de noapte cu zbor regulat Belgrad – București  în data de 10.09.1923.

Pe colița dantelată, cu timbrul având valoarea nominală de 29 lei, traseul de zbor al companiei este completat cu Londra și cu prelungirea tronsonului de la Varșovia la Moscova.

Manșeta coliței prezintă medalia bătută la 23 Aprilie 1920, la Paris, pe care distingem textul: CFRNA – Fondat în 23 aprilie 1920 și numele românului Aristide Blank – finanțatorul înființării Companiei.

Evenimentul, petrecut la 12.11.1922, odată cu ”consolidarea” liniei aeriene Paris – Constantinopol, prin București, a fost marcat prin amplasarea unui monument în fiecare aeroport unde avionul CFRNA făcea escală.

Singurul monument din cele 8 dezvelite în 1922 – care mai există pe amplasamentul aeroporturilor – este cel de la aeroportul  Băneasa. Importanța acestui monument a determinat figurarea lui pe manșeta coliței.

Pentru a marca și celelalte două evenimente aniversare, pe manșeta coliței este figurată sigla Comisiei de Aerofilatelie, iar pe timbrul coliței, sigla Aeromfila.

Pe plicul “prima zi a emisiunii” este reluată grafica de pe timbrul coliței, precum și medalia și monumentul de pe manșetă, alături de existența siglelor Asociației Internaționale a Jurnaliștilor Filatelici – AIJP și a Federației Internaționale a Societăților de Aerofilatelie – FISA – instituții care au acordat patronajul expoziției.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Recordurilor Românești și ai Comisiei de Aerofilatelie din Cadrul Asociației Filateliștilor din România pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale ”Aeromfila 2020” va fi disponibilă începând de joi, 23 aprilie 2020. Aceasta este completată de plicul prima zi, în coală de 27 timbre, o vinietă, 14 tabsuri și tęte-bęche, minicoală de 13 timbre, două viniete diferite, zece tabsuri, minicoală de opt timbre, o vinietă, șase tabsuri şi coliţă dantelată.

Exit mobile version