Site icon TIMP ROMÂNESC

Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă și atenționează că alegerile influențează deficitul fiscal

Agenția de rating S&P a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută.

În opinia agenției, în acest an cheltuielile preelectorale vor împinge deficitul fiscal al României la peste 7% din PIB, iar perspectivele fiscale din acest an rămân incerte pentru perioada post-electorală.

De asemenea, deoarece cererea internă a fost canalizată în mare parte către creșterea creșterii importurilor, în acest an creșterea reală a PIB-ului va fi sub așteptările anterioare.

Prin urmare, PIB-ul real al României ar putea crește cu doar 1,6% din PIB.

Cu toate acestea, pe fondul finanțării UE, se anticipează o consolidare fiscală treptată și o creștere mai puternică în următorii trei ani.

Pe 11 octombrie 2024, S&P Global Ratings și-a confirmat ratingurile de credit suveran în valută străină și locală pe termen lung și scurt „BBB-/A-3” pentru România și perspectiva stabilă. Angajamentele României în cadrul Facilității pentru redresare și reziliență (MRR) a UE și procedura pentru deficit excesiv (PDE) vor ancora angajamentul autorităților față de consolidarea fiscală în următorii șapte ani.

Leul românesc (RON) a rămas în general stabil față de euro în ultimii doi ani. Aderarea României la UE constituie o ancoră politică cheie pentru cadrul instituțional al țării, un sprijin pentru progresul reformelor structurale necesare pentru a primi fonduri UE (mai ales în contextul Planului de redresare și reziliență [RRP]), și poate servi drept control pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice, conform cerințelor normelor fiscale reformate în temeiul Pactului de stabilitate și creștere al UE.

Într-un scenariu pesimist, ratingurile ar putea fi reduse dacă deficitele guvernamentale depășesc previziunile pe termen mediu (ceea ce ar duce la creșterea nivelului datoriilor), iar dacă alte dezechilibre (inflația ridicată sau deficitele mari de cont curent – CAD) persistă, România ar putea fi retrogradată, ceea ce ar putea avea ca rezultat o corecție macroeconomică cu creștere mai mică.

În scenariile optimiste, ratingul României va crește dacă se vor reduce substanțial deficitele fiscale, iar nivelul datoriei publice ar scădea. Acest lucru ar putea îmbunătăți profilul datoriei guvernamentale și ar putea reduce costurile de finanțare. De asemenea, ratingurile ar putea crește dacă deficitele externe ar scădea mai mult decât se anticipează în acest moment.

Exit mobile version