Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru sprijinirea porturilor aflate pe culoarele de solidaritate, confruntate cu creșterea fluxurilor comerciale, pe fondul războiului din Ucraina,.
Măsura facilitează fluxurile comerciale înspre și dinspre Ucraina, în concordanță cu obiectivele planului de acțiune al UE pentru culoarele de solidaritate.
România a notificat Comisiei planurile de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în anumite porturi din România pentru investiții în instalații suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea mărfurilor deviate de la rutele lor comerciale obișnuite și imposibilitatea folosirii rutelor directe de export maritim ale Ucrainei. Schema, cu un buget de 126 de milioane de euro (aproximativ 626 de milioane leu), se va derula până la 31 decembrie 2024.
Ajutorul constă în granturi de până la 10 milioane de euro pentru firmele de logistică din porturile maritime și interioare românești situate pe granița estică a UE (Constanța, Galați, Giurgiu), canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia și Năvodari), canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanței (Midia și Mangalia). Ajutorul nu poate depăși 10 milioane de euro/beneficiar, deficitul de finanțare sau 65 % din costurile eligibile ale proiectului.
Comisia a evaluat măsura și a constatat că fără acest ajutor investițiile nu pot fi fi realizate, din cauza incertitudinilor generate de proximitatea războiului și caracterul temporar al fluxurilor comerciale.
Ajutorul este proporțional și limitat la minimul necesar pentru a genera investițiile. Mai mult, nivelul ajutorului se bazează pe un deficit de finanțare dovedit. Operatorii pot primi numai ajutoarele indispensabile pentru acoperirea costurilor suplimentare pentru echipamentele și depozitare.
Decizia (cu numărul de caz SA.109965) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.